Нинова в акция. Вдига заплатите на 600 000 души

БСП внесе промени в Кодекса на труда

Нинова в акция. Вдига заплатите на 600 000 души | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в акция за вдигане на заплатите на 600 000 българи.

ВИЖ ОЩЕ: Революция със заплатите. Ключово решение на парламента

„В резултат на започналата война в Украйна през февруари месец последва енергийна, икономическа и социална криза. Последва инфлация, увеличаване на бедността и на неравенствата. В редовното правителство взехме мерки – увеличихме минималната заплата от 650 на 710 лв. Даже обвързахме майчинството с тази сума и то също нарасна на 710 лв. Взехме и мерки за стабилизация на икономиката, защото без работещи фирми и без ръст в икономиката, няма как да се осигурят и по-високи работни заплати. Тогава помогнахме на бизнеса и с подкрепа за цената на тока над 250 лв., стабилизирахме икономиката, дори през юли бяхме и на първо място по промишлен растеж в Европа.“, каза Нинова по време дебатите по внесения закон от левицата за изменения в Кодекса на труда.

По думите ѝ тази комплексна политика за подкрепа на фирмите и увеличение на минималната работна заплата, е дала резултат. Настояваме тази политика да продължи, посочи тя.

„Днес е моментът да видим дали ще постигнем единомислие да повишим заплатите на близо 600 000 работници на минимална работна заплата от 710 лв., на което след като си платят данъците, получават сума, близо до прага на бедност, който от 1-ви януари ще бъде 504 лв. Ще помогнем ли на работещите бедни, ще постигнем ли единодушие, каквото сме заявявали почти всички в предизборните си кампании, че наша грижа ще бъде увеличаването на доходите на българските граждани“, заяви Нинова.

„Призовавам ви всички, както в комисията, да подкрепим минимална работна заплата от 850 лв. за 2023 г., както принципно решение за автоматизъм при увеличение на минималната работна заплата – 50% от средната.“, каза лидерът на БСП.

Нинова се обърна към българския бизнес и работодатели, които са против това решение– „Ние ви помогнахме да оцелеете през кризата и сега ви помагаме да работите, да осигурявате БВП, но не можете да го направите без работници. Така че нека заедно да се погрижим за тях“, призова тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай