Нинова ще говори с хората на Слави, има ли изгледи за съгласие

ИТН ще настояват за прозрачност, равнопоставеност и да няма еднолични решения

Нинова ще говори с хората на Слави, има ли изгледи за съгласие | StandartNews.com

Социалистите ще проведат в сряда разговори за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат. Срещата днес ще е от 14 ч. с представители на "Има такъв народ".

Вчера мандатоносителят проведе консултации с "Продължаваме Промяната" (ПП), предстоят разговори и с "Демократична България"(ДБ).

След срещата БСП и ПП препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП - най-голямата политическа сила в парламента.

Разговаряхме с ПП да оставим програмата отворена за предложения от ИТН, тъй като те не участваха в разговорите, когато я приехме, съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя посочи, че първата среща е минала добре, но не са водени разговори за персонален състав и структура на Министерския съвет, докато не минат консултациите с ИТН и ДБ. След това ще имаме втори кръг разговори, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и законодателната програма, допълни Нинова.

"Колегите от "Продължаваме Промяната" поставиха едно искане - по време на преговорите мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за Кoмисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да бъде избран Бойко Рашков за председател", информира лидерът на БСП. Тя увери, че на първите разговори ще бъдат изслушани исканията на всички партньори и след това ще се търси съгласие по останалите въпроси.

Попитана как ще разговарят с ИТН, които имаха забележки по закона за КПКОНПИ, лидерът на БСП отговори, че ще преговарят спокойно и аргументирано. Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу досегашния модел на управление, което да подкрепя съдебна реформа, а тя минава и през промяна в КПКОНПИ, посочи Нинова. Ще казваме тези аргументи, ще вадим случаи на модела на управление на ГЕРБ, ако подкрепят - подкрепят, ако не, няма да имаме мнозинство и ще отидем на избори, коментира тя.

Вчера председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН коментира, че са "за" антикорупционният закон да се приеме. Нека да видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме, посочи той. Каримански каза, че в парламентарната група на ИТН не са обсъждали кандидатурата на Бойко Рашков, но според него по-важно е какъв закон ще се приеме.

Относно изразените преди време от ИТН възражения към законопроекта за КПКОНПИ, Каримански коментира, че "не толкова разминавания, уточнявания има". Според него в хода на дискусиите и между първо и второ гласуване всичко това може да бъде доизработено.

Мисля, че ще се случи третият мандат или поне аз бих искал да се случи, коментира Каримански. Той потвърди, че от ИТН са готови със своите предложения по управленската програма на нов кабинет и са обсъдили една голяма част от тях. Това, което видяхме или което ни беше предоставено, се припокрива с коалиционното споразумение, с това, което и ние отстояваме, каза още депутатът от ИТН.

Относно заявката на ИТН за кабинет без лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, Каримански коментира, че е по-важно да се видят програмата и политиките, които ще бъдат разписани. Основното преди програмата е да намерим обща комуникационна стратегия и план на работа, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай