Нинова се разгневи! Тежко решение за бюджета

Какво ще предложи БСП

Нинова се разгневи! Тежко решение за бюджета | StandartNews.com

Нова атака на бюджета от страна на социалистите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде пресконференция в централата на партията, на която обяви, че партията няма да подкрепи проектобюджета на финансовия министър Асен Василев на първо четене, но ще внесе алтернативен бюджет между първо и второ четене.

Тя отбеляза, че в проектобюджета на Василев няма "стратегическо мислене", нито заложени сериозни реформи в здравеопазването, образованието и социалната сфера.

За сметка на това има две заложени бомби. В бюджета са предвидени приходи по ПВУ, обаче 10 от 13-те закона по него не са мръднали и на йота в Народното събрание, което е риск, посочи Нинова.

Тя припомни и конфликта между редовното и служебното правителство по отношение на Българския енергиен холдинг, коментирайки, че там са се загубили 1 млрд. лева и никой не дава отговор какво е станало с тези средства.

„Ако се установи, че тези пари наистина ги няма, този приход също няма да влезе в сметките за бюджета“, предупреди Нинова.

Тя заяви, че БСП ще внесе свой алтернативен бюджет между първо и второ четене с дефицит от 4 процента. Тъй като бюджетът ще е за половин година, Нинова обясни, че ще са необходими около 800 млн. лева, за да бъдат проведени политики в областта на икономиката, инвестициите, социалната политика, общините и регионални политики.

Допълни, че бюджетът на БСП ще бъде насочен най-вече към децата, младите хора и младите семейства, работниците и пенсионерите.

Ние ще предложим майчинството втората година да е равно на минималната заплата, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.

Държим минималната работна заплата да стане 50% от средната още от първи юли тази година. За пенсионерите предлагаме изравняване на коефициента за една година трудов стаж и увеличение на вдовишките надбавки. Накратко, предлагаме един бюджет, който да е ориентиран към хората, коментира Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай