Нинова с решение за дървата за огрев. Ето как сваля цената им

Ще мине ли предложението й?

Нинова с решение за дървата за огрев. Ето как сваля цената им | StandartNews.com

„Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет.

Тя представи конкретно взетите мерки до момента: „Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме е да падне цената“, обясни тя като допълни, че след това е  последвало оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

„Искам да припомня, че държавната, общинската и частната собственост са равнопоставени в българската Конституция. И така както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите“, категорична бе Нинова.

Във връзка със слухове, че това било политическа намеса и една партия иска да овладее горите и да ги използва за политически цели, тя заяви: „Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората. Да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат, в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби.“ Вицепремиерът допълни, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. „Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, най-вече, за да помогне на своите граждани“, уточни Нинова.

Вицепремиерът припомни, че са започнали със 17 такива обекта, но ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. „Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка“, заяви Нинова като допълни, че Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

„Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите“, заключи министър Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай