Нинова размаза Кирил. Убийствена реч, големи разкрития

Петков искал връщане на хартиената бюлетина, но с едно условие

Нинова размаза Кирил. Убийствена реч, големи разкрития | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова размаза "Продължаваме промяната". В убийствена реч от трибуната на парламента тя извади протоколи, в които отчетеното от машините се различава от разписките и направи скандални разкрития за задкулисни разговори с Кирил Петков.

„Някой да излезе и да ми каже какво значи това „Дневникът е подправен“. Някой да излезе и обясни защо при решение на ЦИК да се броят 100% от разписките, все още няма официален доклад има ли разминаване месец и половина по-късно. Някой да излезе и да ми обясни какво значи ето това – машина отчела едно, намерени разписки – друго… Мога да продължа с десетки случаи в цялата страна. Разлики по 5-6  гласа. 12 000 секции по 5 гласа какво прави? 60 000. Това е почти една ПГ“, заяви Корнелия Нинова по време на дебатите по второто четене на поправките в Изборния кодекс.

„Въпросът не е юридически, а голям политически въпрос за демокрацията и правата на българските граждани. За нашите бивши партньори от ПП законът се превърна в ултиматум. Условие за правителство вече не е корупцията, КПКОПИ и социалната програма, а Изборния кодекс. Щях да се зарадвам уважаеми партньори, ако бяхте организирали протести когато не минаха социалните закони“, каза лидерът на БСП.

Тя разкри задкулисен разговор с "Продължаваме промяната" в предишния парламент за запазване на хартиената бюлетина, но само за над 60-годишните.

"Тогава смесеното гласуване не беше прието, защото когато стана въпрос, вие казахте: "Ще върнем хартиеното гласуване за над 60-годишните, за да може да си приберете избирателите", обърна се Нинова от трибуната към седящия на първи ред в парламента Кирил Петков. "Тогава ви казах, че нашата битка не е за БСП, а за демокрацията и свободното право на избор", подчерта се тя.

"Искахте да се върне хартиената бюлетина само за възрастните хора, но аз ви обясних на чист български език, че това е противоконституционно", разкри мисленето на ПП  Нинова.

Кирил Петков я гледаше с ококорени очи, предаде Епицентър. бг.

"Ако някога сте си мислили да нарушавате Конституцията, този път няма да ви позволим под претекст уж, за да направите нещо за БСП", заяви тя, гледайки директно Петков в очите..

Нинова попита ПП къде е изчезнал социалният и антикорупционният облик на партията им.

„В предишния парламент на 15 юли 2022 внесохме същия закон за връщане на хартиеното гласуване. Тогава нямаше такава истерична реакция. Казах на Кирил Петков, че имам притеснения. Той извика Божидар Божанов и разговаряхме, че има проблем. В нашия разговор в МС, подчертавам, не в ресторант или апартамент, попитах Божанов има ли теоретична възможност за манипулация и той каза „да“. Е, що за политика е това?“, заяви тя.

“Когато управляваш с една партия и ти е необходима власт на всяка цена, тя не е статукво”, отбеляза Нинова.

Условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма на БСП, а Изборният кодекс, подчерта. Нинова от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че 47% от хората искат хартия. “Вие искате от нас да нарушим законите на държавата”, каза Нинова и уточни, че БСП не могат да изтеглят внесения законопроек,т след като той вече е на второ четене.

“Политика с обиди и процедури не се прави”, каза още тя.

Лидерът на БСП поиска отговор на няколко въпроса: “Някой да излезе и да обясни защо излиза надписът “Дневникът е подправен” на машините, защо ЦИК още не е излязла с официални данни и официален доклад и има ли разминаване”, каза тя и постави и още един въпрос - защо има разминаване при отчетените и реалните гласове на някои от машините.

Нинова е категорична, че тяхната битка е за справедливо отчитане на гласовете, контрол и свободно право на гражданите да избират.

След 4-часови дебати в парламента беше гласувано само наименованието на проекта за промени в Изборния кодекс и заседанието беше закрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай