Нинова разкри картите, каза какво се случва с държавата

Тези, които се страхуват от Иван Гешев, са побързали да го махнат, смята тя

Нинова разкри картите, каза какво се случва с държавата | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи свой прочит на най-актуалните събития в България, като определи като "паралелна държава" това, което управляващите правят. Според нея съдебна реформа не се прави, а и партиите на власт нямат намерение да я извършат.

"Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели - да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие", каза Нинова пред БНР.

"Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, за справедливост. Прие се закон, специално за Иван Гешев - да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума. В момента - вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша", категорична бе председателката на БСП във връзка с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и с избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността "главен прокурор".

Тя допълни, че ГЕРБ и ДПС са употребили ПП и ДБ: "С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха".

Нинова заяви ясно, че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на този е изтекъл, и едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. И подчерта, че фигурата на главен прокурор трябва да бъде запазена.

Корнелия Нинова заяви, че тези, които се страхуват от Иван Гешев, са побързали да го махнат и да си направят комисия на имунитетите: "ПП-ГЕРБ е коалиция на предателството, на имунитетите, на гарантираната нестабилност. БСП е абсолютната алтернатива по тези три въпроса. Ние не предадохме избирателите си. Внесохме предложение в парламента веднага да бъдат свалени имунитетите и ако са невинни, да бъдат оправдани. Единствено ние - каквото казахме преди изборите, го свършихме, в политиките останахме последователни".

По думите на лидера на БСП едни нови избори няма да възпроизведат същите резултати: "Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че "Възраждане" ще имат същия резултат, след като показаха, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС? ГЕРБ сами казват, че губят доверие. През последния месец и половина се случиха толкова неща, че няма как това да не е повлияло на общественото мнение".

Корнелия Нинова потвърди, че от БСП няма подкрепят бюджета на Министерството на финансите: "4,5% за нас е разумен дефицит. Това позволява стимулиране на развитие на икономиката и да се компенсират най-засегнатите групи от обществото. Под 3% дефицит означава замразяване на всички доходи и увеличаване на бедността. Това не е разумен подход". 

БСП продължава да събира подписи за референдум срещу джендър идеологията: "Джендър идеология в училища и детски градини не трябва да се допуска. Над 18 години всеки е свободен да избира как и с кого да споделя живота си. Битката ни е за децата. Докато не станат пълнолетни, те са крехки и нищо не трябва да им се натрапва. Това е битка срещу голяма сила, финансово подплатена, политически ангажирана в цяла Европа и е много трудна. Изправяш се срещу много пари, много добра организация и много силни хора, които настояват за това". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай