Нинова произнесе присъдата за Има такъв народ. Мандалото хлопна!

Изявлението й бе по повод изказвания на Слави Трифонов и други хора от ИТН

Нинова произнесе присъдата за Има такъв народ. Мандалото хлопна! | StandartNews.com

Преговори с "Има такъв народ" няма да водим повече, декларира в интервю за бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изявлението й бе по повод изказвания на Слави Трифонов и други хора от ИТН след излезлия скандален запис от изказване на Христо Иванов пред парламентарната група на "Демократична България".

Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече, допълни Нинова.

Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане, каза още вицепремиерът и министър на икономиката в оставка.

Преговорите са живи. Ние проявяваме търпение, мъдрост през цялото време, каза лидерът на БСП. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не психотерапия на Аз-а, коментира тя.

„ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали или гласувате или край – това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН. И казахме – нека да им дадем възможност да я попълнят“, обясни Корнелия Нинова.

Тя заяви, че не е вярно, че не са дали възможност на ИТН да участват в процеса по преговори.

От „Продължаваме промяната“ казаха -  или приемате антикорупционния закон, събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни – дайте да отстъпим, ИТН заявиха, че искат поправки, убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент за нашето убеждение, че не това е причината да се оттеглят, отбеляза Нинова.

Причината е, че старото статукво, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват и дръпнаха. Мисля, че те са въздействали върху ИТН, каза Нинова.

Мисля, че те са въздействали върху ИТН, каза Нинова.

По думите й програмата за управление е много добра. Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на „Има такъв народ“. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено, посочи Нинова.

В сряда ще бъде ясно дали БСП ще представи проект за кабинет с третия мандат.

Относно думите на президента Румен Радев за мандата: „Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДБС и президента не е от скоро. От началото президентът биеше по коалицията“.

"Президентът да излезе и да каже – Връщайте ми мандата вдругиден или опитайте да съставите правителство, а не да увърта около репликата – Ами да спазва конституцията", добави Нинова.

Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство.

„Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави председателят на БСП.

Нинова сподели, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, Нинова заяви, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове.

„Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа“, отбеляза лидерът на БСП.

Тя допълни, че не се е впечатлила от това, което е чула за себе си. „Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби, и това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа“, заяви Нинова.

Тя допълни, че не е правила опити да разговаря със Слави Трифонов след изтеклия запис. „Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – Да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – Да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже – Прекратявам, излизам и го казвам. Просто от коректност", отбеляза Корнелия Нинова.

По отношение на евентуален служебен кабинет, Корнелия Нинова заяви, че той не може да реагира сериозно и с важни решения на важните предизвикателства, които ни очакват.

„Прогнозирам, че наесен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има – без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът – няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент“, обясни лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай