Нинова проговори за изборите, Радев и Гергов

БСП е готова на всяка дата за избори в рамките на законоустановения срок, каза соцлидерът

Нинова проговори за изборите, Радев и Гергов | StandartNews.com

„БСП е готова за всяка дата за избори в рамките на законоустановения срок. Важно е обаче да се запази здравето на българските граждани. Но, каквото реши президентът, това е в неговите правомощия“. Това подчерта пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова. По повод изключването на Георги Гергов от партията тя каза: „Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва“.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов за Радев:Като е казал 28 март, да не бяга

По думите й в скандалите в партията няма нищо лично. „Това са дискусии и спорове как БСП да върви в политическия живот“.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Не виждам готовност за тези избори

Нинова коментира отношенията на партията с президента Румен Радев: „Отношенията ни с президента винаги са били принципни - партията не се меси в работата на президента, ние сме го издигнали, с наша подкрепа е избран, но той е президент на всички българи. Неговите решения са негова отговорност. Ние като партия имаме линия на поведение - политическо, парламентарно. Смятам, че тази „драма“ беше силно преувеличена и интерпретирана“.

След парламентарните избори БСП ще реши дали да подкрепи евентуална кандидатура на Румен Радев за втори мандат.

Нинова подчерта, че трябват кардинални промени в много сфери и БСП предлага свои модели за това. „Например в системата на здравеопазването. Те постоянно увеличават парите в здравната система, но качеството на услугата, достъпът до здравеопазването не се подобрява. Другото е, кардинално да промениш системата, така че и пациенти, и лекари да са осигурени, системата да работи с грижата за хората", каза Нинова. И продължи: "В сферата на образованието - съдържанието на това, което учат децата, уменията, които им се изграждат. За последните години нараства процентът на функционално неграмотните българчета. Ние предлагаме един учебник за един клас за цялата страна и съдържанието в него да е отговорност на държавата... Ние не говорим за промяна в корпоративното подоходно облагане, а за промяна в облагане на доходите на физическите лица - прогресивно облагане на доходите“. БСП остава на позицията си спрямо Република Северна Македония - „подкрепяме договора за приятелство и добросъседство, подкрепяме желанието на РСМ за присъединяване към Европейския съюз и няма да се съгласим за сметка на българския национален интерес“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай