Понеделник,

Нинова погва събирачите на дългове и ЧСИ-тата

От: Стандарт -
Нинова погва събирачите на дългове и ЧСИ-тата
A
A
A

Засега българските мобилни оператори не могат да вдигнат цените на месечните такси. Това заяви от трибуната на парламента министърът на икономиката Корнелия Нинова в отговор на въпрос на соцдепутата Румен Гечев. Тя участва в парламентарния блиц контрол.

Румен Гечев попита Нинова как ще защити българските потребители, на което тя напомни за казуса с намерението и на трите мобилни оператори с вдигането на месечните такси заради инфлацията за 2020 и 2021 г.

„Това е неправомерно. Ние издадохме заповед, с която забранихме това. Разбира се, мобилните оператори я обжалват в съда и ако съдът отхвърли нашата заповед, те ще могат да вдигнат цените, но засега това не може да стане“, каза Нинова.

Тя припомни и намерението да се напише закон, който да защитава длъжниците срещу колекторските фирми, които ходели по села и градове и притискат длъжниците, тормозели ги с лихви и такси върху вземанията им, а сега заради кризите този проблем е свръхголям.

"В БНБ има 17 регистрирани фирми за събиране на банкови кредити, оттам нататък според информацията, която успяхме да намерим, има около 40 други фирми в България, но те не са нито лицензирани, нито доказали капитал.

Поемам ангажимент, че в най-скоро време ще го внесем този закон. Вече усещаме отпор, вчера на съвета един от експертите изчисли, че това е интереси за между 4-5 млрд. лв.", каза Нинова.

Тя обяви, че следващите въпроси, с които ще се заеме, са частните съдебни изпълнители и мерки срещу спекула с цените и нерегламентирано поскъпване.

 

 

 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички