Нинова под преса. Карат я да приеме нещо ужасно

ПЕС затяга примката около БСП

Нинова под преса. Карат я да приеме нещо ужасно | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подложена на безпрецедентен външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция, съобщи "Епицентър. бг", позовавайки се на свои източници.

Новият председател на ПЕС Стефан Льовен, който преди месец замести Сергей Станишев, е изпратил грубо и ултимативно писмо до "Позитано" 20. В него се поставя въпросът или БСП да признае джендър идеологията и Истанбулската конвенция, или другите партии в ПЕС ще поставят въпрос за това дали БСП изповядва ли общите ценности.

"Правната рамка не може да бъде извинение, нито пречка за членовете на нашето политическо семейство да възпрепятстват, бавят или игнорират международните правила срещу насилието, основано на пола и домашното насилие", пише на 23 ноември 2022 г. Стефан Льовен до "уважаема Корнелия".  

На конгреса на Социалистическия интернационал в Мадрид преди дни се е развихрил гръмовен скандал. Корнелия Нинова беше вицепрезидент на Социнтерна един мандат и кандидатурата ѝ беше издигната отново. Върху нея обаче е упражнен безпрецедентен натиск.

След като Нинова отказала - без никаква процедура името ѝ просто е заличено в списъка на кандидатите, а кандидатурата ѝ изобщо  не е подложена на гласуване.

На практика от ПЕС казват, че националното законодателство на България, което след решението на Конституционния съд, забранява ратификацията на Истанбулската конвенция, няма никакво значение пред международното право и Корнелия Нинова не е подходяща за вицепрезидент на социнтерна, защото е противник на Истанбулската конвенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай