Нинова: Конгресът ще реши пряк избор на лидер /ОБЗОР/

Не съм бламирана, каза лидерът на социалистите

Нинова: Конгресът ще реши пряк избор на лидер /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Конгресът ще вземе решение за пряк избор на нов лидер на БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след завършилия 7-часов инфарктен пленум на социалистите. Тя обясни, че първа точка на конгреса ще бъде констатиране на оставката й като председател и стартиране на избор за нов лидер с пряко гласуване. Председателят на партията ще се избира с пряк вот, подчерта няколко пъти Нинова. Причината бе, че със старта на пленума опозицията прокара решението процедурата за избор на нов шеф да е точка от дневния ред на конгреса.

ВИЖ ОЩЕ: 1:0 срещу Нинова при старта на пленума

Но тълкуванието на висши социалисти, че делегатите ще решат да има или не пряк избор или лидерът да се избира от тях по време на най-висшия форум. По повод твърдението на Сергей Станишев, че оставката на Нинова е театрална и е част от сценарий на преизбирането й на конгреса, Нинова заяви: "Подала съм оставката си, решава конгресът. Не си падам по сценариите".  Тя заяви още, че не харесва агресивния тон и лепенето на етикети, което правят някои членове на НС, това демотивира партията.

Лидерът в оставка: Не съм бламирана

Нинова бе категорична, че на конгреса ще бъде представен политическия доклад за изборите, който е одобрен от пленума днес. През 7-те часа закрити партийни дебати стана ясно, че оценките за документа не са еднозначни. Първоначално отчетът е бил изготвен от работна група, но не се харесал на Изпълнителното бюро и то го пренаписало за пленума. Но висшите социалисти не го приеха изцяло, а взеха решение той да бъде повторно пренаписан. Това ще прави Идейната комисия, начело с Валери Жаблянов.  В нея допълнително бяха включени смятаните за опозиционери Велислава Дърева, Антон Кутев и Ана Пиринска. На конгреса докладът ще бъде четен от Жаблянов, а не от лидера Нинова, което е безпрецедентно. Всичко това даде основание на висшите социалисти да твърдят, че лидерката им е била бламирана.

ВИЖ ОЩЕ: Пленумът бламира Нинова

Нинова обаче категорично отрече това, защото макар и с решение да бъде допълнен, документът е приет. Имаше много предложения, възложихме на комисия от 17 души да го допълни и да го внесем на конгреса, каза Нинова. Тя уточни, че и по доклада на Идейната комисия  за това как „Визия за Европа” е била претворена в кампанията също е имало много предложения, които комисия пак ще дописва за конгреса.

Оценката за изборите: БСП не се наложи като алтернатива

„БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на ЕИ 2019 г. – да ги спечели така, че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Посланията ни, свързани с европейската тематика, останаха неразбираеми за хората, а и част от кандидатите трудно обясняваха на достъпен език европейските политики и какво предвиждаме във „Визия за Европа”, са основните изводи в доклада на Идейната комисия. Според авторите му „Избирателите не видяха в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешно-политическата обстановка в страната”.

Твърдото ядро на червените объркано

Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”. Не успяхме да превърнем изборите от „европейски” в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие” срещу правителството на Бойко Борисов". В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

Скандал с Петър Витанов

Вътрешната опозиция реагира изключително остро на решението на Корнелия Нинова Петър Витанов да е водач на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Срещу това решение се обявиха Сергей Станишев, Георги Гергов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов. Това е продължение на поредица от политически и нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова, коментира  Станишев. "Поредният конфронтационен ход както по отношение на една част от БСП, така и по отношение на Станишев", допълни Найденов. Парашутист, не знае къде са Брюксел и Страсбург, отсече Гергов.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: Има театър за оставката на Нинова

Петър Витанов е избор на самите евродепутати, които са го определили с таен вот, контрира Нинова. Кандидатурите били две - на Витанов и на Станишев. Демократичното гласуване показало превес за Петър Витанов.

ВИЖ ОЩЕ: Гергов: Социалистите в ЕП са парашутисти

Високи бяха и градусът, и тонът на днешния пленум на "Позитано 20". Социалистите обсъдиха подготовката за предстоящия конгрес на БСП и направиха анализ на изборните резултати. И по двете теми скандалите не стихваха. Червените си размениха куп силни думи  "патологичност" и "жалки политически действия".

Елена виновна за загубата на евровота

Голямата вина за загубата на евроизборите бе хвърлена върху отсъстващата от заседанието Елена Йончева. Тя бе обвинена, че вместо позитивна кампания е правила негативна, че е имала фикция върху Бойко Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Хокат Елена за загубата на евроизборите

Овчаров брани Нинова

В защита на Нинова излезе Румен Овчаров. "Нали всички с вас сме наясно, че не става дума за никакви доклади, за никакви коалиционни политики, за никакви предсрочни нереалистични избори.

ВИЖ ОЩЕ: Овчаров: От ситуацията в БСП печели само Борисов

Става дума, както се казваше в онзи филм - за кожата на един полицай. Става дума за главата на Корнелия Нинова. Аз този филм съм го гледал през 1996-а!", казал той на съпартийците си

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай