Нинова довърши Промяната. Сезира ли прокуратурата?

Дава специално изявление за левия проект

Нинова довърши Промяната. Сезира ли прокуратурата? | StandartNews.com

В БСП имат съмнения за фалшифициране на гласуването на избори с машини, стана ясно от изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на ръководството на левицата. Тя поясни, че се надява прокуратурата да се е самосезирала за разкритията от последните дни.

„Продължаваме Промяната” поставя ултиматуми и условия за разговори за съставяне на правителство. Те поискаха от БСП да оттегли предложенията си за промени в Изборния кодекс, в замяна на кодовете от машините, но това няма да стане", категорична бе Нинова.

За връщането на смесеното гласуване има решение на Конгреса на БСП, припомни тя.

„ЦИК трябваше да излезе с доклад има ли разминаване между протоколите от машините и преброяването на разписките”, поясни лидерът на БСП.

По думите й партията на Кирил Петков и Асен Василев не си е взела поука от допуснатите грешки.

„Не мога да тълкувам какво е искал да каже г-н Петков, но съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза - "Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете. Това стана в залата на НС. Дойде пред нас и го заяви”, допълни лидерът на левицата, цитирана от Нова тв.

В петък депутатите в парламента спориха над 11 часа за промените в Избирателния закон. Малко след 22.00 ч. бившите коалиционни партньори от „Продължаваме промяната” и БСП влязоха в остър спор за кодовете на машините. Георги Свиленски обяви, че социалистите няма да изтеглят искането да се гласува с хартия, защото е имал предложение от Кирил Петков - да оттеглят предложението си и той щял да им даде кодовете от машините. От своя страна бившият премиер поясни, че не е бил разбран правилно.

"Все още е възможно да имаме кабинет. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, очевидно е, че „Продължаваме Промяната“ не искат да разговарят с нас заради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, тогава ще решим," коментира още Нинова. Днес тя е присъствала на Национален съвет на младежката организация на партията в Асеновград.

В последните 25 години не сме били едновременно в състояние на енергийна, икономическа, социална криза, следствие на ковид криза и война на няколкостотин километра от България, посочи лидерът на БСП.

Според нея първо трябва да се стабилизира икономиката, да се подкрепи народът в тежките моменти, и едва на трето място да се дават средства за превъоръжаване след няколко години. Нинова поясни, че левицата среща подкрепа сред някои депутати относно предложенията им, които са ориентирани в борбата с инфлацията.

Попитана какъв е коментарът ѝ по повод новото ляво обединение, в което участват Георги Първанов, Татяна Дончева, Мая Манолова и Красимир Янков, Нинова съобщи, че в 14:00 часа в понеделник, след Изпълнителното бюро на партията, ще дадат пресконференция по темата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай