Нинова: АПИ хвърлят прах в очите за магистралите

БСП получили отговор от АПИ, в който се съдържат неверни твърдения, казва лидерката на социалистите...

Нинова: АПИ хвърлят прах в очите за магистралите | StandartNews.com

Отговорът на Агенция "Пътна инфраструктура" на искането за проверка на строителството на отсечки от магистралите е "опит да ни се хвърли прах в очите и да се замете случаят". Това коментира председателят на БСП и на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Тя посочи, че вчера са получили отговор от АПИ, в който се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път, даде пример Нинова. В отговора се твърди, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството, но не и когато пътят е приключен, добави тя.

За нас също така е неприемливо и твърдението, че такива проверки трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя, т. е. строителят да проверява сам себе си, добави тя. Според социалистите е неприемливо опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема, и няма да предложат такива. От БСП настояват експертизата да бъде извършена от независима европейска лаборатория, която досега не е оперирала в България.

Говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева добави, че ще посочат откъде да бъдат взети ядки за проверка на качеството на пътни участъци, строени или ремонтирани през последните пет години. Относно възражението на АПИ, че не може да се направи проверка на вече построен път, тя отбеляза, че след получаване на Акт 16 няма никакво законово основание, което да забранява извършването на техническа експертиза. Йончева посочи, че когато има съмнения и видими повреди на пътя и след Акт 16, е необходимо да бъде извършена такава експертиза, защото не са изключени недобросъвестно съставени протоколи и лабораторни изследвания. Тя даде пример с пътя край Своге, който според протокол 16 е бил перфектен. Защо тогава български министър съобщава, че са сложени недопустими материали в износващия слой, попита Йончева.

От левицата обърнаха внимание, че Камарата на строителите в България е организирала подписка за преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. "Уважаеми строители, когато казваме нещо, не просто твърдим необосновано, а се подписваме под това нещо с имената си и с подписите", заяви председателят на БСП. Тя отбеляза, че в прокуратурата има сигнал от европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, със същите твърдения за злоупотреби и съмнения за корупция. "Защо не направите подписка срещу европейската служба за борба с измамите, с които ние работим по тези въпроси, а сте тръгнали да правите подписка срещу опозицията", коментира Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай