Николов: Кога пристига Боевски интересува само медиите

Николов: Кога пристига Боевски интересува само медиите | StandartNews.com

София. Отзованият български посланик в Бразилия Чавдар Николов изпрати отворено писмо до медиите с обяснение за скандала "Боевски". Обръщайки се към министъра на външните работи Кристиан Вигенин, той отхвърля мотивите, с които беше отстранен от поста.

Прилагаме целия текст на писмото.

Уважаеми господин министър,

Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор, след като всички аргументи, които аз и посолството предоставихме по случая „Боевски", не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност. Включително и в прес съобщението на Министерството за Вашето решение да ме отзовете нямаше и дума за моята позиция.

Предприетите срещу мен дисциплинарни действия имат за цел да изместят фокуса от истинския проблем, който интересува нашето общество, а именно, защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите. Отговорът е следният:
Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100. На въпроса защо хора, като него се връщат без да бъдат доосъдени или оправдани от нашата съдебна система – това трябва да кажат компетентните институции у нас и да се даде отговор къде е правната база за подобни действия.

В тази връзка Ви приканвам, уважаеми господин министър, да кажете на нашето общество какво сте предприели за реализацията на моите нееднократни предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември м.г. – скоро след като встъпих в длъжност и идентифицирах проблема.
Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото.

Моята професионална оценка като дипломат с повече стаж от Вас е, че публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация. Най-малкото, което може да сторите, е да засегнете страната, която му е дала агреман, независимо дали тя ще го демонстрира или не. Само преди два месеца в писмо до бразилския външен министър Вие декларирахте желание да развивате отношенията между двете страни. Вашите действия в момента показват точно обратното.

Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – „Златен почетен знак" за „висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай