Николай Младенов: Случаят с френския посланик е скандал

Николай Младенов: Случаят с френския посланик е скандал | StandartNews.com

София. Бившият външен министър Николай Младенов определи като дипломатически скандал решението на външното министерство да не номинира френския посланик Филип Отие за орден „Стара планина". Мандатът на Отие изтича и е традиция чуждите посланици да получават такъв орден при напускане на страната, пише Младенов в коментар в блога си.

Той определя посланика като „исински приятел на страната ми", който е работил неуморно за двустранните отношения. Решението да не бъде номиниран за орден според Младенов е „грубо и опасно действие, което подкопава международната позиция на България".

Бившият министър в правителството на ГЕРБ припомня острата реакция на Атака срещу съвместната декларация на германския и френския посланик за протестите в страната и определя плановете на външното министерство като рекция на призивите на националистите за „наказания". Според него те доста ясно показват откъде идва подкрепата за правителството - „от червените олигарси и ултранационалистите".

„Всичко това е доста тъжно, защото солидарността е и винаги ще бъде крайъгълен камък за Европа. Нещата не се свеждат само до харчене на европейси фондове, но и за подкрепа за гражданското общество и защитаването на политическа система, базирана на европейските ценности и стандарти", пише още Николай Младенов.

Той допълва, че активната позиция на Отие показва истинското му приятелство и той истински заслужава най-високото държавно отличие, с което един чуждестранен дипломат може да бъде удостоен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай