Нено Димов: Нинова насажда страх с фалшиви новини

БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие за провала в политиката по околната среда и водите

Нено Димов: Нинова насажда страх с фалшиви новини | StandartNews.com

Екоминистърът Нено Димов отвърна на критиките на соцлидерката Корнелия Нинова и я обвини в насаждане на страхове и разпространяване на фалшиви новини.

По-рано социалистите обявиха, че ще внесат вот на недоверие към правителството за провала в политиката по околната среда и водите заради водната криза в Перник и замърсяването на въздуха.

В отговор министър Димов настоя, че лидерката на БСП се изказва неподготвена. Той припомни, че Перник не е успял да защити проекта си за водния цикъл именно по времето на кмет от БСП. Министърът подчерта, че по времето на кабинета „Орешарски“ е била спряна Оперативната програма „Околна среда“.

„Нинова прави продължение на една политика чрез фалшиви новини да се насажда страх. Припомнете си как Таско Ерменков хвърли в ужас софиянци с фалшива новина за язовир Искър. Това нещо продължава не само в сектора "Води", но и в сектора "Въздух". Защото тези теми касаят всички и събуждат страх. Но не е редно лидер на партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх. Ако тя беше загрижена за въздуха, когато управляваше Тройната коалиция, можеха да предвидят пари за чистота на атмосферния въздух, но в първата оперативна програма няма никакви. За разлика от втората, в която бяха договорени 110 милиона, а ние успяхме да защитим още половин милиард. Нека да припомня, че всички ТЕЦ-ове и топлофикации бяха приватизирани в периода 2004-2009, когато Нинова бе зам.-министър на енергетиката, който е изгонен заради скандала с Вальо Топлото. Когато говорим за ТЕЦ-ове, какво се диша, трябва да си дадем сметка, че тя пряко е участвала и носи отговорността за тези свои действия“, посочи той.

"Резултатът на Нинова на различните избори показва, че с този тип политика ще бъде изключително удобна в ролята си на продължаваща опозиция. Този дебат явно ще бъде проведен в Народното събрание, но съм длъжен да кажа ясно на г-жа Нинова – с фалшиви новини политика не се прави", продължи с критиките Нено Димов.

Той добави, че от 2014 г. насам практически почти всички станции за измерване на чистотата на въздуха са подобрили своите показатели.

За водната криза в Перник той обясни, че най-сериозният проблем са огромните течове заради амортизираната инфраструктура. По думите му обаче, ако проектът за водния цикъл на Перник е бил реализиран по-рано, загубите щели да бъдат по-малки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай