Ненчев: Няма забавяне на проектите за модернизация

Ненчев: Няма забавяне на проектите за модернизация  | StandartNews.com

„Фокусът на моите усилия е да работя за изграждането и развитието на модерни, високоефективни и оперативно съвместими български въоръжени сили, способни да изпълняват всички поставени пред тях задачи". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на международната конференция на тема „Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски за изпълнение на целите на способности и за националната отбрана" днес, 15 март 2016 г., във Военната академия „Г. С. Раковски".

„Длъжници сме на Сухопътните войски. Те заслужават много повече от това, което сме направили" – подчерта министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпроси на журналисти след откриването на форума. По думите му – няма никакво забавяне на проектите за модернизация. Ускореното изграждане и развитие на отбранителните способности на въоръжените сили е залегнало в приетата от Народното събрание „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020" и тя ще бъде следвана, предвидена е и в бюджетната рамка – подчерта той, цитиран от пресцентъра на министерството.

Ненчев обясни, че продължават разговорите с Австрия във връзка със защитата на външните граници на Европейския съюз от нелегалните емигранти. Очаква се страната ни да получи като дарение високопроходима техника, автобуси и линейки, които ще бъдат използвани при охраната на границата.

Международната конференция за въоръжението и екипировката на Сухопътните войски е организирана от командването на Сухопътните войски и Асоциацията на Сухопътните войски на България. На откриването й присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, съветникът на министър-председателя по въпросите на отбраната Аню Ангелов, военни аташета и др. Към участниците във форума беше прочетено приветствие от името на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. В него се посочва, че всички оценяват здравата връзка между успеха в изпълнението на задачите и адекватното оборудване. "Правим и ще продължаваме да правим необходимото, за да осигуряваме Българската армия, в т.ч. и Сухопътните войски", се казва още в приветствието на генерал-лейтенант Константин Попов, допълват още от МО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай