Ненчев: Няма основания за притеснения сред военните

Ненчев: Няма основания за притеснения сред военните | StandartNews.com

Решенията, които трябва да се вземат, трябва да се вземат именно в Народното събрание, а не по улиците на България. При нас е спокойно и нямам основание за притеснение. Това заяви пред журналисти военният министър Николай Ненчев по повод протестите сред служителите на МВР и твърденията, че военни също ще протестират.

„Имах среща с Комисията по отбрана, по време на която много детайлно запознах народните представители със състоянието, в което се намира днес българското войнство. Изразих безпокойствието си и получих подкрепа от народните представители", обясни той.

Военният министър поздрави всички военнослужещи за мъдростта и търпението, което са проявили и продължават да проявяват. И увери, че е в непрекъснат контакт с командирите на различните родови войски и формирования, с началника на отбраната.

„При нас няма протестиращи. Ние призовахме към това - за повече спокойствие и разум. Помолих за повече доверие в министъра си", отбеляза той. И изтъкна, че от понеделник започва консултации с всички партии в парламента заради придобивките за военните. „Вярвам, че ще намерим компромисно решение и за едната, и за другата страна. Премиерът беше ясен, че се запазват 20-те заплати при пенсиониране за служителите на МВР и за служителите на отбраната", коментира още той.

„По отношение на бюджета положихме много усилия и постигнахме това, което очаквахме. Министерството на отбраната получи това, което бяхме заложили в предварителните параметри. Бюджетът ни нарасна на почти 1,35 %, което за нас е удовлетворяващо", заключи Николай Ненчев.

„Рапортите са 12 към момента, но има голяма вероятност те да се увеличат многократно. Тази цифра може в един момент да нарасне до 4000-5000 души, което наистина е силно обезпокоително. Ние имаме приблизително 1200 свободни места за офицери. Имаме свободни места за сержанти и войници. Ние няма как от утре да попълним този щат, защото офицер се става в продължение на години. Държавата инвестира сериозни пари - приблизително 160 000 лева за един офицер, и би било голяма грешка, ако ние загубим тези хора, ако направим така, че тези места останат незаети, защото ние няма откъде да ги вземем. Няма как да внесем отнякъде офицери. Някак по-лесно ще се случи това в МВР, защото там процедурата е по-кратка, по-лесно се случва. При нас това изисква време", каза военният министър в "Седмицата" на "Дарик" радио. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай