Ненчев: Няма искане за постоянно разполагане на американска техника у нас

Ненчев: Няма искане за постоянно разполагане на американска техника у нас | StandartNews.com

Никога под никаква форма към мен и към българското Министерство на отбраната не е постъпило искане за разполагане за постоянно на американска техника. Това обяви категорично пред журналисти в кулоарите на парламента военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

След участието си в редовния парламентарен контрол Ненчев застана пред медиите в опит да разясни ситуацията около събития от последните седмици и разнопосочни изказвания на американски и български водещи държавници.

Ученията и разполагането за постоянно на тежка американска техника са различни неща, настоя Ненчев. В случая говорим за планирани от години тренировки, които провеждаме и в момента, каза той. "Всичко останало нито е коментирано, нито е постъпвало към мен като предложение", категоричен бе той.

За тази година са предвидени учения в Ново село, където ще има подготовка с 2 танка, 4 машини "Страйкър", 60 военни от сухопътни войски на САЩ, 120 души инженери и 50 броя строителна техника. На Граф Игнатиево ще се проведе учението "Тракийски орел", в което ще се включат 11 бойни самолета, 3 транспортни и 300 военни на САЩ. От българската страна в Ново село ще участват 850 военни и 14 танка, а на Граф Игнатиево - целият български състав. На 3 юли предстои учение "Бриз 2015", като в него ще участват кораби на НАТО, резюмира Ненчев.

Ненчев бе помолен да коментира думите на бригаден генерал Норман Кулинг, който е заместник командващ на американската морска пехота в Европа, че на българска територия ще бъде разположена техника за период от 18 месеца с намерение да бъдат убедени руснаците и Владимир Путин да се въздържат от агресия. "Целта е и такава. Целта е да извършваме и участваме във възможно най-много учения, които се провеждат не само в България. Те са залегнали в програмния период до края на тази година", отговори Ненчев. Малко след това военният министър побърза да каже, че не е разговарял в Брюксел с въпросния генерал и не може да коментира думите му. "Целта на всички усилия са такива. Бяха обсъдени и програмата и намеренията на г-н Путин да засили своята ядрена програма, което е силно обезпокоително", каза той.

Министърът на отбрана бе попитан и дали счита за нормално той да не знае за провеждането на подобно учение, ако наистина става дума за такова, а не за постоянно разполагане на техника. Той не успя да даде конкретен отговор и единствено повтори отново, че искане за постоянно разполагане няма отправено, а става дума за техника, пристигаща в рамките на учение. Според Ненчев обаче няма противоречие между неговите думи и думите на американския му колега Аштън Картър, тъй като става дума за различни неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай