Петък,

Неков няма да гласува за ТПТИ

От: Администратор -
4773
Неков няма да гласува за ТПТИ
A
A
A

 

„Наличието на арбитражния механизъм ISDS в сегашния му вид в Споразумението ТПТИ не е обосновано", каза евродепутатът Момчил Неков по време на конференция за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции в „Дома на Европа" в София. „Няма как да подкрепя такова споразумение на този етап, защото чувам гласовете на гражданите. Това е доклад, който не дава достатъчно ясни насоки", каза още евродепутатът. Той допълни, че на споразумението трябва да се гледа като възможност за решаване на нереципрочни политики, като например по отношение на визите. „Дори и да не стане факт това споразумение, хората трябва да бъдат добре информирани за това какво се случва в Европейския съюз и ги засяга пряко", посочи още Неков.

Относно прозрачността на преговорите по ТПТИ евросоциалистът обясни, че в предложенията на ЕП към Комисията е заложено някои текстове да бъдат представени на широката общественост. „Трябва да има определена конфиденциалност относно икономическите показатели. Но когато става въпрос за защита на гражданите – тези текстове трябва да са достъпни", заяви той.

Експерти от Института по аграрна икономика представиха доклад на тема „Възможности и предизвикателства пред българското земеделие в рамките на ТПТИ". Според тях такова споразумение би предложило както възможност, така и рискове за селскостопанския сектор в Европа. Според доц. д-р Диляна Митова има определени сектори, които биха спечелили - „нишовите" продукти със специфични характеристики, които имат конкурентни предимства: тютюн, сирена, билки, етерични масла, мед, вина и биологични продукти.

Доц. д-р Божидар Иванов от своя страна заяви, че ТПТИ ще създаде проблеми за браншовете, които се борят със структурни проблеми – в млекопроизводството и месопреработката например. Относно опасността от навлизане на ГМО в Европа, те поясниха, че в редица страни в ЕС вече използват определени генномодифицирани продукти.
Експертите допълниха, че през последните години има и ръст в консумацията на биологични храни в САЩ, а българските производители могат да се възползват именно от това. „Американският пазар е огромен и богат. За качествени продукти ще има място на пазара зад Океана", заяви Иванов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com