Найденов търси решение за изтребителите през 2014 г.

Найденов търси решение за изтребителите през 2014 г.  | StandartNews.com

София. "Ще подготвим предложение до правителството, за да се вземе решение отиваме ли в посока на модернизация на наличните изтребители МиГ 29 или ще стартираме процедура на базата на целево финансиране за придобиване на новия тип боен самолет - проект, който следва да бъде на стойност до 700 млн. лв". Това каза военният министър Ангел Найденов, който се отчете за дейността на повереното му министерство.

За 700 млн. лв. проектът предвижда придобиване на 8+1 бойни самолети. Само по отношение на авионика, навигационни системи на МиГ 29 към момента са необходими над 160 млн. лв, обясни още министърът.

"Ние не можем да си позволим едновременно да реализираме пълната модернизация на изтребителите, да изразходваме средства, които са необходими за поддържане на техния жизнен цикъл, съответно летателна годност и да отидем на варианта придобиване на нов тип боен самолет", каза още Найденов.

"2014 година е критична от гледна точка на необходимостта да се вземе конкретно решение", заяви той по повод решението за изтребителите.

Военният министър каза, че отиващата си година е била трудна за военното министерство. "Година, в която усилията ни бяха насочени към преодоляване на първо място на отрицателните ефекти от предишното управление". Така Ангел Найденов определи 2013 г. в отчета си за шестте месеца работа на Министерството на обраната.

Военният министър обеща от 2014 г. министерството да започне да строи нови апартаменти за военнослужещите. В момента то разполага с 3000 жилища при 14 000 нуждаещи се, уточни Найденов.

До средата на следващата година може да пристигнат първите либийски военни, които ще се обучават в България, стана ясно от отчета на министъра.

Ще бъдат обучени 5000 либийци, които ще пристигат на ротации от по 300 души, обясни още Найденов. Ако не бъдат защитени интересите и изискванията на България, споразумението с Либия няма да се сключи, категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай