Найденов: Следващото правителство ще купува нови изтребители

Найденов: Следващото правителство ще купува нови изтребители | StandartNews.com

София. "Това е отговорност, която аз мисля, че ние не бива да стоварваме на следващо правителство. То трябва да направи своя избор", коментира военният министър Ангел Найденов изявлението си от четвъртък, че правителството няма да се ангажира с решение за купуването на нови изтребители.

 

Ангел Найденов добави, че изборът е дали да се заделят средства и да се стартира процесът на пълна модернизация на изтребителите, с които разполага България, или проект за придобиване на нов тип боен самолет. Военният министър обясни, че само за подмяна на авиониката, с оглед освобождаването на необходим честотен диапазон, са необходими повече от 320 млн. отделно като се прибавят средствата за ремонт и поддръжка за удължаване на жизнения цикъл на наличните изтребители и средствата, предаде БГНЕС.

"Разбирате, че става дума за средства, които до края на периода на експлоатация на изтребителите надхвърлят 1 млрд. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет – втората опция, която е предмет на избор и преценка. Аз не крия моето мнение, че според мен правителството можеше да разгледа и съответно да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Дори заради факта, че придобиването на този нов тип боен самолет означава минимум 20 години повече период на експлоатация на тези самолети в сравнение с изтребителите, с които разполагаме", каза Найденов.

Министърът заяви, че между 2-3 години е минималният срок за усвояване, доставка и бойна експлоатация на новия тип боен самолет. "Следователно ние трябва да си даваме сметка, че нямаме особено много време в рамките, на което да направим своя избор и съответно да стартираме цялата процедура по придобиване на новия тип боен самолет, по изграждането или допълването на необходимата инфраструктура, обучението на пилотите и техническия състав, доставката на цялото оборудване, необходимо за поддържане на място на новите самолети и тяхното прилагане и използване на ежедневните задачи на БА", каза той.

Ангел Найденов заяви това, след като участва в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика на тема "Изграждане на ефективен резерв на българските Въоръжени сили".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай