Найденов се срещна със Сдружението на жените военнослужещи

Найденов се срещна със Сдружението на жените военнослужещи | StandartNews.com

София. Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес, 15 юли, с представители на Сдружението на жените военнослужещи.

По време на срещата председателят на неправителствената организация подполковник Невяна Митева запозна министър Найденов с дейностите, задачите и проектите на сдружението. От името на членовете на Сдружението на жените военнослужещи тя изрази подкрепа за приоритетите на ръководството на Министерството на отбраната, свързани със социалната политика.

„Ще бъдем рамо до рамо с вас по време на изпълнението на приоритетите. Искам да подчертая, че ние напълно споделяме вашите акценти за грижата за българския военнослужещ, тъй като службата в името на Родината не е лека задача", каза подполковник Митева. Тя допълни, че Сдружението на жените военнослужещи е било втората организация, която с отворено писмо е реагирала негативно относно въвеждането на възраст като условие за придобиване право на пенсия от офицерите и сержантите.

„Вашето мнение за състоянието на социалната политика на Министерството на отбраната и Българската армия е особено важно за мен. Нашето желание е да поддържаме активен диалог, тъй като ние имаме общи цели –издигане на престижа, достойнството и възстановяването на положителния образ на българския военнослужещ", каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той подчерта, че това е негов политически ангажимент, за който няма да допусне компромис. Министър Найденов изрази готовност да разгледа внимателно отправените предложения на Сдружението на жените военнослужещи - за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили и други поднормативни документи, свързани с майчинствотобащинството при отглеждането на деца, с носенето на бойно дежурство и участието в мисии на двама военнослужещи, които са от едно семейство. Предложенията се отнасят и до предоставянето на право на жените да се обучават във всички специализации във висшите военните учебни заведения.

По време на разговорите беше обсъдена и необходимостта от промяна на Наредбата за военно-почивното дело, която да позволи да се организира не само веднъж годишно ученически отдих и туризъм за децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

На срещата присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, парламентарният секретар Ина Тодорова и подп. Елена Чакърова, член на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай