Сряда,

Най-после! Захариева показа зъби на македонците

От: СТАНДАРТ -
Най-после! Захариева показа зъби на македонците
A
A
A

Външният министър Екатерина Захариева показа зъби на македонците и обясни твърдата позиция на България. "България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония, нито правото им да наричат езика си, както желаят. Нашите притеснения са свързани с непрестанните претенции на Република Северна Македония за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се сложи край", заяви вицепремиерът в интервю за „Ройтерс”.

Екатерина Захариева припомни, че България фокусира първия си период от ротационното председателство на ЕС през 2018 г. върху ускореното присъединяване на страните от Западните Балкани към 27-членния блок. Но тя може да наложи вето върху официалния старт на преговорите за присъединяване със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не могат разрешат проблема.

Това е поредно предизвикателство за Скопие, което се съгласи да добави „Северна“ към името си, за да разреши продължаващия с десетилетия конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

„България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага Договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г. Като изход, тя предлага да подкрепи официалния старт на преговорите за присъединяване, ако Скопие признае, че неговата идентичност и език имат български основи, като по този начин се прекратяват всякакви твърдения, че в България има ясно изразено „македонско“ малцинство.

Ако Северна Македония се съгласи, София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и македонска идентичност. „Ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина“, каза Захариева.

Историческите факти са категорични -  македонският език е създаден на 2 август 1944 г. в манастира “Св. Прохор Пчински”.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички