Най-чаканата новина! Ето кога ще са изборите

Румен Радев може да посече мераците на Нинова да бави мандата до петък

Най-чаканата новина! Ето кога ще са изборите | StandartNews.com

Най-чаканата новина - кога ще са изборите, дойде от "Дондуков" 2.

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 2 август и ще насрочи извънредните парламентарни избори за 2 октомври, съобщи Епицентър.бг.

Новината идва, след като по-рано днес Изпълнителното бюро на БСП реши третият мандат да бъде задържан до петък и това ще бъде предложено като решение на пленума на социалистите, който се събира днес.

Ще задържим мандата до петък. Ще предложим два варианта за изход, заяви пред журналисти зам.-председателят на БСП Георги Свиленски. Днес ИБ на БСП се събра на извънредно заседание, за да обсъди ходовете на социалистите след оттеглянето на ИТН от преговорите за кабинет. БСП, ДБ и ПП нямат мнозинство за съставяне на кабинет. Спряганият за номинация на трите партии за премиер Асен Василев излезе в отпуск и няма как да отиде да вземе мандат за правителство от Радев.

Радев обаче може изобщо да не чака петъчния ден, твърдят от "Дондуков" 2. Президентът има право да обяви, че мандатът на БСП е провален и да не чака Нинова да му върне папката. Според решение № 20 на Конституционния съд, което Нинова нарушава в момента, сроковете за отчитане на третия мандат са същите като при предишните два - 7 дни. Днес Нинова трябваше да отиде при Радев и да каже дали номинира премиер или връща мандата. При номинация, кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да представи министри или да се откаже от властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай