Напрежение в парламента. Илинден скара депутатите

Пленарното заседание започна с декларации по повод 120-та годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание

Напрежение в парламента. Илинден скара депутатите | StandartNews.com

Напрежение в парламента. Пленарното заседание започна с декларации по повод 120-та годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание. Те от своя страна породиха поредни искри между партиите.

Отправени бяха упреци заради настоящата политиката към Северна Македония, предаде БНР. Депутатът от ПП-ДБ Христо Даскалов припомни за историческите събития и заяви: "Паметта за подвига е жива и саможертвата им трябва да я помним, и да пазим България както героите на Илинден, Преображение и Кръстовден 1903-та година повеляват".

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че годишнината се е превърнала в поле за дискусии и сега трябва да си направим извода как да преодолеем травмата от провала на българската идея: "Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно, а именно България и Република Северна Македония, след 200 години разделение, да бъдат част от една геополитическа и една цивилизационна зона".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обаче отправи обвинение в лицемерие, защото двете най-големи коалиции в парламента са гласували ЗА отхвърляне на ветото върху преговори за еврочленство на Северна Македония:

"Ужасно е грозно в тази зала да гласувате против паметта и делото на хората, които са въставали и са се борили, и са умирали в Илинденско-Преображенското въстание, и същевременно да ги величаете и да се опитвате да обвържете някакъв странен паралел със сегашната действителност и бъдещето на Северна Македония в Европейския съюз. Те нямат място в Европейския съюз, докато не започнат да си изпълняват договора, който имахме, и докато не изпълняват условията по една неособено добра преговорна рамка, която беше направена за тяхното присъединяване", каза Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай