Напрежение. СЕМ отвърна на Денков

След интервюто на премиера във Фейсбук

Напрежение. СЕМ отвърна на Денков | StandartNews.com

Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Това се казва в позиция на регулатора по повод на коментарите на акад. Николай Денков, изпратена до медиите.

"Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика", заявяват от СЕМ.

"Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната", допълват още от СЕМ.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.

В понеделник премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Facebook, каза, че има "много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината".

"За борбата с дезинформацията е важно да работят структурите, свързани с етичните стандарти на журналистите. Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително", коментира премиерът. 

"Лъжата няма място, освен ако не бъде казано ясно, че това е лъжа", допълни още Денков. 

На въпрос, свързан с изказването на председателят на СЕМ Соня Момчилова, че "лъжата също има право на живот", Николай Денков коментира: "Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото". 

"За да има престъпления, трябва да има заложен в Наказателния кодекс съответният престъпен състав. Ние нямаме такъв в нашето законодателство, не е лесно и да се направи. Една от ценностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние започнем да забраняваме много лесно, в един момент ще се окаже, че трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни предишни правила", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай