Напрежение между ПП и ДБ. Причината е един важен кмет

Ще има ли коалиция и за местните избори? Това вече е на дневен ред

Напрежение между ПП и ДБ. Причината е един важен кмет | StandartNews.com

Първо по-сериозно напрежение между двете партии, които управляват държавата и парламента в коалиция се появи след като Националният съвет на ПП реши кандидатът им за кмет на морския град да е Константин Бачийски, пише Епицентър.

Бачийски всъщност не е от ПП, а е лидер на партия “Средноевропейска класа”. Той даде регистрацията на партия СЕК, за да може новоучредената партия “Промяната продължава” да участва в парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Десните в София го обвиняват, че по време на първия ЛГБТ Прайд в Бургас през 2021 г., Бачийски е сред организаторите на "контрапротест", заедно с "Възраждане" и местни патриотични организации.

 Решаващи за избора се оказаха авторитетът и безупречната репутация на бургаския народен представител. От него ще се очаква да сложи край на дългогодишното управление на ГЕРБ в община Бургас и да постави началото на необходимите промени, които да превърнат областния град в притегателен център за инвеститори, свободни капитали и граждани, заявиха от ПП при издигането на Бачийски, който има и три мандата като общински съветник в Бургас. Сега той се изправя срещу Димитър Николов от ГЕРБ, който ще се бори за пети кметски мандат.

Кандидатурата на Байчийски срещна голямо неодобрение в социалните мрежи сред привърженици както на ДБ, така и на самата ПП.

Официално от “Демократична България” запазиха мълчание през уикендя, но депутатът Ивайло Мирчев определи кандидатурата на Бачийски като “смущаваща”.

В свой коментар под пост срещу лидера на СЕК в групата “Демократична България - привърженици” във фейсбук, чийто администратор е и самият той, Мирчев разкри, че дори имат свой кандидат - депутата Димитър Найденов. Той също е бил общински съветник в морския град.

Нито “Да, България”, нито ДСБ, нито “Зелено движение” сме издигали кандидат за кмет на Бургас все още. А имаме кандидат - Димитър Найденов, написа Мирчев.

Думите му веднага бяха харесани от над 120 души.

А в друг свой коментар под същия пост Мирчев обясни за съюза между ПП и ДБ: Коалиция за парламентарните избори е. За местните все още няма взето решение. Затова на този етап ПП има правото да номинира който кандидат прецени, а ние имаме правото да не се съгласим. Номинацията на Бачийски в този момент по този начин е смущаваща, пише Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай