Напрежение! БОЕЦ в скандал с Костадинов

Заради изказване на депутата на Възраждане

Напрежение! БОЕЦ в скандал с Костадинов | StandartNews.com

Сигнал срещу Костадин Костадинов е подаден от БОЕЦ, които подадоха и сигнала за Къщата в Барселона.

БОЕЦ твърдят, че " На 17 юни 2022 г. Костадин Костадинов — председател на политическа партия “Възраждане” — в свое изказване от трибуната в залата на Народно събрание нарече протестиращите пред сградата в подкрепа на Никола Минчев “фашистка измет“.

След победата над фашизма през Втората световна война и публичността около зверствата, извършени през време управлението на фашистките правителства, терминът фашист започва да се използва като пейоративна дума. Пейоративни (дерогативни) са думи или изрази, изразяващи отрицателна оценка, те имат обиден и негативен ефект, т.е. те изразяват омаловажаване, презрение или антипатия от страна на говорещия. С други думи — употребата в публична реч на думата “фашист” по адрес на лица и множество хора, които нямат общо с фашизма като радикална националистическа политическа идеология, се явява реч на омраза спрямо тях.

Правото на протест на гражданите се осъществява чрез събрания, митинги и манифестации — те са начин за изразяване на мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален или друг характер чрез слово, плакати и по друг подходящ начин.

Правото на протест е закрепено в Конституцията на Република България и в Закона за събранията, митингите и манифестациите, и гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации.

Няма как участието на граждани в протести, митинги и демонстрации да ги прави “фашисти”, още повече че по време на конкретното събитие на 17 юни 2022 г. не са развявани фашистки знамена, не са визуализирани подобни символи и не са били прокламирани речи и призиви с фашистки или друг подобен характер."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай