Наглост! Какъв съвет на софиянци даде Митрофанова

Да кръстят алеята "Героите на СССР"

Наглост! Какъв съвет на софиянци даде Митрофанова | StandartNews.com

Ако столичните общински съветници искат да отдадат почит, да кръстят алеята "Героите на СССР", а не "Героите на Украйна". Това коментира в традиционната си пресконференция руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Ето какво каза тя по повод днешното решение на общинските съветници в СОС

"Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз маршали Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за моето Отечество и свободата на Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои – вечна памет и слава".

"Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос", добави още Митрофанова.

Посланикът на Руската федерация каза, че страниците на историята на родината й съхраняват паметта за "подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу "кафявата чума" в редовете на Съветската армия".

В редовния си брифинг Елеонора Митрофанова засегна и следните теми: 

За войната в Украйна тя обясни, че "продължава специалната операция", като по думите й "спецоперацията се развива в съответствие с утвърдените планове на Министерството на отбраната и Генералния щаб": "Личният състав на Въоръжените сили на Русия прави всичко за да се избегнат загуби сред мирното население". 

Министерството на отбраната на Русия осигурява условия за украинските военнопленници, напълно съответстващи на всички изисквания на Женевската конвенция. Всички пленници са третирани според международното хуманитарно право. Те се съдържат в достойни условия, са осигурени с храна три пъти на ден, получават навременна квалифицирана медицинска помощ. Организирано е взаимодействие с Международния комитет на Червения кръст", каза тя, цитирана от offnews.bg.

Митрофанова допълни, че Русия обръща внимание на започнатата от Киев "мащабна кампания по производство на фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на Въоръжените сили на Русия спрямо украинските граждани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай