Над 63% е усвояването на еврофондовете към момента

Над 63% е усвояването на еврофондовете към момента | StandartNews.com

София. До момента малко над 63% от парите в настоящия програмен период са сертфицирани - т.е плащанията са одобрени на национално ниво, а част от тях са вече разплатени. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред журналисти. Административните процедури в следващия програмен период ще бъдат облекчени, но бенефициентите ще трябва да са изключително отговорни.

Вицепремиерът отказа да коментира доклада за напредъка на България на ЕК. Тя уточни, че ще го направи утре, след като докладът бъде официално оповестен. Зинаида Златанова присъства на конференция "Научени уроци" за усвояването на еврофондовете.

„Има съществено подобрение, относно сроковете за изпълнение на европроекти, спрямо началото. Трябва да има подобрение в комуникацията с администрацията. След като оправихме сроковете с парите, трябва да оправим и сроковете с комуникацията", обясни министърът на правосъдието.

По всички програми тази година би трябвало да има процедури. Европейската законодателна рамка се забави и това ще позабави и нашата законодателна рамка. Лично аз залагам на ОП „Транспорт" ОП „Управление на човешките ресурси". Не ми се иска да поставям в риск националният бюджет, само и само да кажем, че сме пуснали процедурите най-рано от всички страни-членки на ЕС", каза още Златанова.

„Подготвен е план за действие по ОП „Околна среда", идентифицирани са проекти, които носят някакъв вид порок и предстои да бъде взето решение по какъв начин ще бъде изчистена грешката. Търси се най-добрият вариант, по който да бъде изчистена грешката. Търси се решение, което би свело щетата до минимум, амбицията ни е да останат в България тези средства, а не да бъдат върнати в Брюксел". Това заяви Спиридон Александров от ОП „Околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай