На живо: Управляващи и опозиция в спор за бюджета

На живо: Управляващи и опозиция в спор за бюджета | StandartNews.com

София. Депутатите обсъждат на второ четене актуализацията на бюджета за 2013 година. Темата активизира народните представители от ГЕРБ, които досега рядко влизаха в залата и също така рядко правеха изказвания. Основните тези на управляващите са, че ремонтът се налага заради неизпълнение на приходите, понижени очаквания за ръста на икономиката и недобро фискално планиране на предишните управляващи. От ГЕРБ пък твърдят, че тезите са несъстоятелни, че приходите могат да бъдат изпълнени, както и че предвиденото увеличаване на разходите и емитиране на дълг е излишно и опасно.

Проектът предвижда издаване на държавни облигации за 1 млрд. лева, увеличаване на дефицита с 500 млн. лв., с което той ще стигне 2% от БВП, както и средства за социални плащания и за издължаване на държавата към бизнеса.

Плановете предизвикаха критики още от страна на извънпараламентарни партии, икономисти и на протестиращите. Президентът Росен Плевнелиев каза, че е в готовност да наложи вето, след като обаче чуе дискусия.

След приключването на дебатите депутатите ще подложат проектозакона на правителството на гласуване, като очакванията са, че той ще бъде приет. Следваща точка в дневния ред на Народното събрание ще бъде гласуването на лятната ваканция на депутатите, но е възможно тя да остане и за четвъртък.

Следете основните тези на народните представители и гласуването в тази статия.

16.35 - След гласуване, депутатите приеха разглеждането на бюджета да продължи в четвъртък, когато и да бъде гласуван. Днешното заседание приключи. Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев направи предложението за прекъсване на обсъждането. Гласуваха 172 народни представители, от които 92 бяха „за", 70 – „против", 3 – „въздържал се". От ГЕРБ бяха против прекратяване на заседанието.

16.15 - Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова призова финансовия министър Петър Чобанов да намери начин за увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври.

16.00 - Депутатите удължиха работното си време до приемане на актуализацията на Бюджет 2013.

15.50 - Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов заяви: "„През есента трябва да се подготвим за нови изпитания, защото ако сегашните протести са главно политически мотивирани, то следващата вълна може да почива върху икономически и социални претенции."

15.45 - Волен Сидеров говори пред журналисти като заяви, че от партията са внесли предложение партиите да не получават държавни субсидии.

15.40 - Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че няма как да бъде приета сумата от 85 милиона лева защото „направихме това, което направихте за 4 години – с обратен знак. Дадохме възможност на 60 000 да получат помощи, а за 4 години вие ги намалихте с 50 000." Той допълни, че през 2009 г. право за енергийни помощи са имали 260 000 граждани, през 2012 г. са намалели на 210 000. Благодарение на финансовата подкрепа за енергийно бедните помощта е намаляла с 50 000.

15.30 - Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че протестите ще станат от политически - социални. „Помогнете на над 3 милиона граждани да бъдат спокойни и да посрещнат нуждите си", каза Ангелова.

15.05 - Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов провежда среща с посланиците на страните-членки на ЕС и НАТО, съощи Фокус. Срещата се провежда в централата на ПП ГЕРБ, като след нея не са предвидени изявления.

14.50 - Парламентът ще работи до края на седмицата. Депутатите гласуваха "за" лятната си отпуска. Тя ще бъде от 5 до 31 август. Дебатите по актуализацията на бюджета бяха подновени.

14.30 - Депутатите продължават да спорят за ваканцията си. Предложението на управляващите е тя да започне от 5 август. ГЕРБ обаче иска следващата седмица парламентът да продължи да работи по внесения от опозицията проект за нов Изборен кодекс.

13.30 – Предложенията на Мерджанов са приети. Депутатите преминаха към обсъждане и гласуване на лятната си ваканция. След това ще продължат с бюджета до 16.00 часа.

Преди това се заформи спор, какво точно е гласувано – прекратяване или отлагане на гласуването на бюджета. Цецка Цачева от ГЕРБ цитира парламентарния правилник, според който отлагане не може да има в рамките на деня, а само за следващо пленарно заседание.

13.20 – Атанас Мерджанов от БСП отново има процедурно предложение: Да се прекрати гласуването на бюджета, да се премине към гласуването на ваканцията на депутатите, а след това те да се върнат към бюджета. Мерджанов предложи и удължаване на времето, докато бъде приета актуализацията.

13.05 - Депутатите започнаха гласуването на текстовете от законопроекта за изменение на закона за бюджета.

12.45 – Депутатите одобриха предложението за прекратяване на дебатите. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова даде 15 минути почивка по искането на Цветомир Михов.

12.35 – Атанас Мерджанов от БСП предложи прекратяване на дебатите и преминаване към гласуване с мотива, че последните изказвания са били общо политически. Цветомир Михов от ГЕРБ обяви, че дебатът трябва да продължи и направи обратно предложение за половин час почивка.

12.30 – Изказване на депутата от Атака Магдалена Ташева измести дискусията към темата за подкрепата от националистите към управлението. Лютви Местан напомни, че управлението на ГЕРБ в предишния парламент също е било подкрепяно от Атака.

12.20 - Лидерът на ДПС Лютви Местан призова президента Росен Плевнелиев да преосмисли намерението си за налагане на вето върху законопроекта.

Депутатите излязоха в половинчасова почивка.

11.00 – Цветан Цветанов се включи по темата за контраабандата с изреждане на успешни акции на предишното правителство.

10.55 – Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов обяви, че още февруари са били ясни исковете за несъбираемост на приходите – песимистичната прогноза е била за 900 млн. лв., а оптимистичната за 500 млн. лв.

10.50 – Георги Кадиев от БСП изрази надежда, че няма да се стигне и до втора актуализация на бюджета. Той е притеснен, че и събираемостта на данъците е ниска. „По данък върху доходите на физическите лица ако очаквате 300 милиона лева, засега има само 60 милиона. За ДДС ако очаквате 800 милиона, има 220 милиона лева за първите 6 месеца", каза Кадиев.

10.45 - „Ако не можете да събирате приходи, най-лесното нещо е да подадете оставка – има кой да ги събере", коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Според него няма икономическата логика да се вземе заем, на който да се плаща лихва, и да седи във фискалния резерв.

10.40 - „Общият недостиг в социалната сфера е в размер на 40 млн. лв., колкото е предложението в актуализирането на бюджета", каза социалният министър Хасан Адемов.

10.30 - „Когато вкарвате държавата в криза, след това тези, които я вкарват, да си оправят бакиите. Вие докарахте предсрочните избори. Когато февруари месец вие казвахте - незабавни избори, ние ви предупреждавахме, че това ще е тежък проблем за икономиката и финансите", коментира Бойко Борисов.

10.10 - „Политици, държавници, които 4 години замразиха всички социални плащания, сега изведнъж се превърнаха в най-социалните хора", обяви Сергей Станишев по повод предложението на ГЕРБ за увеличаване на социалните разходи.

10.00 – Икономиката е замръзнала от 4 години и няма как да се очакват приходи в такава обстановка, смята Алиосман Имамов от ДПС.

09.50 – В дискусията беше вкарана и темата за контрабандата. Според ГЕРБ планът за акутализация показва, че управляващите не могат да се справят с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай