На последно заседание НС актуализира бюджета на Здравната каса

БСП и ДПС се разбраха точно преди последния звънец

На последно заседание НС актуализира бюджета на Здравната каса | StandartNews.com

София. На последното си заседание днес 42-рото Народно събрание одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Промените бяха приети с гласовете на депутатите от Коалиция за България и ДПС. ГЕРБ се регистрираха в началото на заседанието, изказаха позициите си и напуснаха залата. Заради осигурения от тях кворум различни точки, по които коалиционните партньори нямаха съгласие, не можаха да бъдат приети. 

Парите за здраве се увеличават с 225 млн. лв., въпреки че болниците, лекарските и пациентските организации настояваха, че са нужни повече. Средства в размер на 225 милиона лева се предоставят като допълнителен трансфер по бюджета на НЗОК за сметка на намаление на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с бюджетите на съответните първостепенни разпоредители.

Както отбеляза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев, сумата, с която се актуализира бюджетът на здравната каса, трябва да бъде отбелязана съответно в закона за държавния бюджет, но промените в него не бяха гласувани изобщо в пленарната зала. Така исканата от ГЕРБ и ДПС актуализация на държавния бюджет не стана факт. За нея неколкократно призова и президентът Росен Плевнелиев на консултациите с партиите и в обръщение към народните представители.

Депутатите приеха и отпускането на 50 милиона лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия.

Това беше последното пленарно заседание на 42-рото Народно събрание. Утре президентът Росен Плевнелиев ще го разпусне и ще назначи служебно правителство, което да управлява страната до изборите, планирани за 5 октомври. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова благодари на колегите си и удари последния звънец. По думите й 42-рото Народно събрание имаше кратък живот, работи в трудна среда, под засиления контрол на гражданското общество, но въпреки това прие важни за хората закони.

Част от народните представители си направиха снимки за спомен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай