Събота,

На прощаване! Лорер отчете специални задачи

От: СТАНДАРТ -
2839
На прощаване! Лорер отчете специални задачи
A
A
A

Създадохме Министерството на иновациите и растежа

• за да работим активно за конкурентоспособна икономика

• за да осигурим по-висок растеж

• за да насърчим и ускорим иновациите и инвестициите в цялата страна във всички сектори на икономиката.

През изминалите месеци съсредоточихме усилията си за прозрачно, ефективно и ефикасно инвестиране, а не усвояване, на фондовете за конкурентоспособност на ЕС и НПВУ.

Концентрирахме се върху подкрепата за българските малки и средни компании, ускоряване ръста на износа, насърчаване на инвестициите в технологични и иновативни производства, и подкрепа за стартиращи компании.

Само няколко примера какво свършихме в МИР по време на мандата:

📌Европейските програми

✔️ Създадохме програма за енергийна ефективност по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по която 1000 компании кандидатстваха и ще получат грантови средства за близо 100 млн. лв., за да намалят сметките си за ток.

✔️ Сключихме споразумение с МВР и ДАНС, за да имаме по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

✔️ След денонощна работа беше одобрен проектът на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 2021-2027 г. /ПКИП/ . Общият бюджет на програмата е близо 3 млрд. лв. и тя е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

📌 План за възстановяване и устойчивост

✔️ Стартирахме първата мярка по НПВУ за българския бизнес. По програмата за „Технологична модернизация“ в българските компании ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв. за безвъзмездна помощ за закупуване на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти.

📌 Инвестиции

✔️ След над 100 срещи с потенциални инвеститори, инвестиции за над 400 млн. лв. са обявени от началото на годината. Допълнително, само по Закона за насърчаване на инвестициите, са насърчени 11 проекта с общ размер на планираните инвестиции 231,08 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места .

❗️Неслучайно, по последни данни на БНБ, преките чуждестранните инвестиции за първите пет месеца на 2022 г. се увеличават 3  пъти спрямо същия период на миналата година и достигат 871,2 млн. евро

✔️ Привлякохме компании като Intuitive Surgical, международен лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и NIDEC една от най-големите аутомотив компании в Япония, лидер в производството на електрически двигатели.

📌 Българската банка за развитие

✔️ Обърнахме посоката в ББР. Преди там се раздаваха кредити само на любими компании от много милиони, сега вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит. ББР излезе на печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г.

✔️ Приета беше актуализирана стратегия на Банката за периода 2021-2023 г. Тя е фокусирана върху връщането на банката към мисията ѝ в подкрепа на малкия и средния бизнес. Стратегията на ББР потвърждава приетия лимит на финансиране до 5 млн. лева, както и активния преглед и управление на качеството на портфейла на необслужваните експозиции, вкл. старите големи кредити.В момента към ББР има завишен интерес от страна на микро-, малкия и средния бизнес. Той расте с активното създаване и предлагане на нови кредитни продукти, съобразени с нуждите на бизнеса и новата дигитална платформа за кандидатстване.

📌 Износ

✔️ Министерството и Агенцията за малки и средни предприятия организираха за тези 7 месеца над 30 бизнес форума, на които български компании да намерят чужди партньори за своя износ.

Неслучайно експортът за първите 5 месеца на България е рекорден. Износът на български стоки постави нов рекорд през май, като се увеличи с 60,7% в сравнение със същия месец на миналата година. Според предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ), експортът само за май е за 8,280 млрд. лв. През първите пет месеца на годината от страната са изнесени стоки на стойност 37,067 млрд. лв., което е с 38,8% повече в сравнение със същия период на 2021 година.

📌 Активизирахме сътрудничеството между бизнес и образование

✔️ Подписан беше Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и лидера в облачните изчисления Amazon Web Services EMEA SARL (AWS). Меморандумът за разбирателство има за цел още да активизира развитието на редица програми, насочени към създаването на умения за работа с облачни услуги и да подкрепи изпълнението на националните приоритети за цифровизация и иновации на стартиращите предприятия, публичната администрация и ключови изследователски инициативи.

📌 Открихме първия институт в България за изкуствен интелект INSAIT, създаден съвместно с два от водещите институти в Швейцария. INSAIT привлича световни учени, които да обучават у нас специалисти по изкуствен интелект.

📌 Работихме по още много теми и законопроекти за Синя карта, подкрепа за стартъпи, новата Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, Националния иновационен фонд , който стартира и още много други неща, които може да видите тук ⤵️https://mig.gov.bg/…/otchet-na-ministerstvoto-na…/

🙏🏻 Благодаря сърдечно на целия екип на Министерството, който работеше неуморно, и без който нищо от това нямаше да бъде възможно!


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички