На прощаване! Лорер отчете специални задачи

Министърът единствен пусна отчет за дейността си

На прощаване! Лорер отчете специални задачи | StandartNews.com

Създадохме Министерството на иновациите и растежа

• за да работим активно за конкурентоспособна икономика

• за да осигурим по-висок растеж

• за да насърчим и ускорим иновациите и инвестициите в цялата страна във всички сектори на икономиката.

През изминалите месеци съсредоточихме усилията си за прозрачно, ефективно и ефикасно инвестиране, а не усвояване, на фондовете за конкурентоспособност на ЕС и НПВУ.

Концентрирахме се върху подкрепата за българските малки и средни компании, ускоряване ръста на износа, насърчаване на инвестициите в технологични и иновативни производства, и подкрепа за стартиращи компании.

Само няколко примера какво свършихме в МИР по време на мандата:

📌Европейските програми

✔️ Създадохме програма за енергийна ефективност по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по която 1000 компании кандидатстваха и ще получат грантови средства за близо 100 млн. лв., за да намалят сметките си за ток.

✔️ Сключихме споразумение с МВР и ДАНС, за да имаме по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

✔️ След денонощна работа беше одобрен проектът на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 2021-2027 г. /ПКИП/ . Общият бюджет на програмата е близо 3 млрд. лв. и тя е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

📌 План за възстановяване и устойчивост

✔️ Стартирахме първата мярка по НПВУ за българския бизнес. По програмата за „Технологична модернизация“ в българските компании ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв. за безвъзмездна помощ за закупуване на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти.

📌 Инвестиции

✔️ След над 100 срещи с потенциални инвеститори, инвестиции за над 400 млн. лв. са обявени от началото на годината. Допълнително, само по Закона за насърчаване на инвестициите, са насърчени 11 проекта с общ размер на планираните инвестиции 231,08 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места .

❗️Неслучайно, по последни данни на БНБ, преките чуждестранните инвестиции за първите пет месеца на 2022 г. се увеличават 3  пъти спрямо същия период на миналата година и достигат 871,2 млн. евро

✔️ Привлякохме компании като Intuitive Surgical, международен лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и NIDEC една от най-големите аутомотив компании в Япония, лидер в производството на електрически двигатели.

📌 Българската банка за развитие

✔️ Обърнахме посоката в ББР. Преди там се раздаваха кредити само на любими компании от много милиони, сега вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит. ББР излезе на печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г.

✔️ Приета беше актуализирана стратегия на Банката за периода 2021-2023 г. Тя е фокусирана върху връщането на банката към мисията ѝ в подкрепа на малкия и средния бизнес. Стратегията на ББР потвърждава приетия лимит на финансиране до 5 млн. лева, както и активния преглед и управление на качеството на портфейла на необслужваните експозиции, вкл. старите големи кредити.В момента към ББР има завишен интерес от страна на микро-, малкия и средния бизнес. Той расте с активното създаване и предлагане на нови кредитни продукти, съобразени с нуждите на бизнеса и новата дигитална платформа за кандидатстване.

📌 Износ

✔️ Министерството и Агенцията за малки и средни предприятия организираха за тези 7 месеца над 30 бизнес форума, на които български компании да намерят чужди партньори за своя износ.

Неслучайно експортът за първите 5 месеца на България е рекорден. Износът на български стоки постави нов рекорд през май, като се увеличи с 60,7% в сравнение със същия месец на миналата година. Според предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ), експортът само за май е за 8,280 млрд. лв. През първите пет месеца на годината от страната са изнесени стоки на стойност 37,067 млрд. лв., което е с 38,8% повече в сравнение със същия период на 2021 година.

📌 Активизирахме сътрудничеството между бизнес и образование

✔️ Подписан беше Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и лидера в облачните изчисления Amazon Web Services EMEA SARL (AWS). Меморандумът за разбирателство има за цел още да активизира развитието на редица програми, насочени към създаването на умения за работа с облачни услуги и да подкрепи изпълнението на националните приоритети за цифровизация и иновации на стартиращите предприятия, публичната администрация и ключови изследователски инициативи.

📌 Открихме първия институт в България за изкуствен интелект INSAIT, създаден съвместно с два от водещите институти в Швейцария. INSAIT привлича световни учени, които да обучават у нас специалисти по изкуствен интелект.

📌 Работихме по още много теми и законопроекти за Синя карта, подкрепа за стартъпи, новата Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, Националния иновационен фонд , който стартира и още много други неща, които може да видите тук ⤵️https://mig.gov.bg/…/otchet-na-ministerstvoto-na…/

🙏🏻 Благодаря сърдечно на целия екип на Министерството, който работеше неуморно, и без който нищо от това нямаше да бъде възможно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай