На полувремето: ГЕРБ като Португалия, Слави като Италия

* Социалистите копират „червените фурии“, ДПС по немски обърква сметките на другите

На полувремето:  ГЕРБ като Португалия,  Слави като Италия | StandartNews.com

* Социалистите копират „червените фурии“, ДПС по немски обърква сметките на другите

На полувремето на предизборната кампания и европейското по футбол, страстите тепърва се разгарят, а битката за политическия и спортен трофей навлиза в решаващата фаза на елиминациите.

За разлика от футболното първенство, където надпреварата е на терена, на политическия фронт тя е по трибуните, тоест сред електората.

Затова и зрелищните драматични мачове рязко контрастират с вялата и скучна политическа кампания, в която вместо предизборни дебати гледаме правителствени дуели между предишната и сегашната власт.

Няма интрига и в националното рали, за разлика от априлската кампания. След като Борисов сложи на трупчета джипката си, белият автобус на ДПС остана единственият, който обикаля държавата. В липсата на транспортна интрига, лимузината на Слави Трифонов, паркирана пред пловдивския университет, дни наред се превърна в основна тема, различна от корекциите по списъка "Магнитски", лавината от назначения и очакваните политически разпити и арести.

Две седмици ни делят от новия футболен цар на Европа, но и от новия политически шампион на България. Всички основни партии издържаха регистрацията на листите в ЦИК, така както големите отбори минаха успешно през груповата фаза. И макар финалната битка тепърва да предстои, ясна е кондицията на отборите, схемата на треньорите и шансовете за успех. Както при футболистите, така и при политиците. 

Състоянието на ГЕРБ на политическата сцена у нас удивително прилича на поведението на Португалия на Евро 2020. Настоящият европейски шампион неистово брани короната си. В отбора всичко се върти около Роналдо. Макар с последния си мач да реализира рекордните 109 гола в 176 срещи, любимият играч на Бойко Борисов от „Реал“ вече е на доста години и изглежда видимо по-бавен и по-уморен.

Cristiano Ronaldo 2018.jpg

Доскоро „мореплавателите“ бяха смъртоносният отбор, който можеше да повали и най-големия противник, но вече не е точно така. А брилянтният гол на Карим Бензема, който го превърна в играч на мача Португалия-Франция, въпреки двете попадения на Роналдо, показа ясно променената симпатия и на УЕФА, и на публиката. 

Големият хит на футболното първенство безспорно е Италия. Също като „Има такъв народ“, в отбора нямат супер звезди, но са най-убедително представящият се тим, който няма загуба в рекордните 30 поредни мача. Голямата заслуга за това е на треньора Роберто Манчини. Както Слави Трифонов надъхва партийците, Манчини успя да върне Италия във футболните обувки и направи от играчите машина. Шеметното представяне на „адзурите“ показва само едно: Много ще е трудно да бъде победена Италия.

Roberto mancini in 2021.jpg

Отборът отсегапиш е със златни букви участието си в първенството, което със сигурност ще окрили всички италианци и ще запали с нова сила футболния фитил сред младите.

„Червените фурии“ за футболните фенове са испанците, а за изкушените от политиката – социалистите. Славният в миналото отбор на Испания днес е изтъкан от конфликти между поколенията и вътрешни противоречия. Победиха Словакия с рекордните 5:0, но и това не им помогна да станат първи в групата. Испанците имат уникални клубни отбори, подобно на колосите в БСП, но не правят силния тим.

Има обаче един отбор, който винаги може да обърка сметките на букмейкърите, а също така да обърне мача в последния момент. И това е Германия. Както правилно отбеляза треньорът Йоаким Льов: Германия никога не е почвала като победител. Не направи изключение и Евро 2020 със загубата от Португалия. Трудното начало е досущ като това за ДПС. Изборите започват с анти-ДПС кампания, но на финала, резултатът винаги е в полза на партията на Доган.

Който е подценил германската игра и издръжливост, винаги е останал разочарован. Поредното доказателство получи Унгария, която въпреки че събра симпатиите на феновете, си тръгна от турнира, а Бундестимът се класира за следващата фаза с гол в 86-ата минута.

Joachim Löw, Germany national football team (06).jpg

Един от скритите фаворити на Евро 2020 се очаква да е Белгия. Малката държава е като Демократична България - събира много симпатии с техничните си изпълнения, но все нещо й пречи към върха. Радостите винаги са съпроводени и с разочарования. Така беше и след убедителната победа над Русия с 3:0, когато се оказа, че битката е взела две жертви като сериозно контузени титуляри. Въпреки това тимът на Роберто Мартинес е един от отборите с потенциал, а Ромелу Лукаку, досущ като Христо Иванов, винаги е гладен за голове.

Коя е звездата на Нидерландия, все още не е станало ясно на Евро 2020. Така, както в отбора на „Изправи се! Мутри вън“ - Манолова, Хаджигенов и Дончева по-скоро изглеждат като орел, рак и щука. Докато записват точки срещу опонентите си, се контузват помежду си. Както нападателят Люк де Йонг, който бе изваден от групата след сблъсък със съотборник на тренировка. Въпреки това, нидерландците с лекота се пребориха за фазата на елиминациите. При това с характерната за Манолова техника – забиването на голове. По последната статистика, Нидерландия отчита не по-малко от 2 гола за последните 9 мача. 

Украйна с много мъка се промъкна като трети отбор в осминафиналите. А как бляскаво започна! Излезе от квалификациите първа в групата, даже пред Португалия. В отбора най-известен си остава селекционерът - легендата Андрий Шевченко.

Така е и при Патриотите, след като Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки дадоха крачка назад, за да напълнят листите с надъхани младоци. Приликите обаче не спират дотук. Както украинските футболистите са се фокусирали върху Крим, даже на фланелките си са го сложили, така за Патриотите – темата е една: турските секции и омразата към ДПС. 

Дания привлече вниманието на света с инцидента на Кристиан Ериксен, който колабира на терена и едва не загуби живота си. Въпреки невероятната драма, отборът успя да се съвземе от шока. Много фенове ги отписаха след двете поражения от Финландия и Белгия, но в крайна сметка датчаните си извоюваха място на елиминациите. Такъв "червен динамит" в политиката ни е партия Възраждане. Там винаги има драматизъм, но след като спечели съдебната сага с регистрацията си, сега партията е на гребена на патриотичната вълна.   

Руснаците катастрофираха на Евро 2020 с добра защита, но липса на нападение. 

Любимецът на Москва у нас – Николай Малинов, част от коалицията на Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република", също го чака незавидна съдба на изборите. Както капитанът Дзюба, така и русофилът Малинов козируват при всеки гол в полза на Москва. Но пък прокуратурата атакува направо с обвинителен акт в съда - за шпионаж.

Швейцарската приказка с участие на осминафиналите се повтори след агресивната игра на албанците и косоварите в отбора. Те напомнят за кръстоносния предизборен поход на Васил Божков. Силовите атаки на швейцарците спъваха наред съперниците - така, както Божков препъваше Борисов и Горанов. Но нито букмейкърите дават шансове за победа на „кръстоносците“, нито политическите залози вещаят връщането на Божков на бял кон.     

Радев ли е родният политически еквивалент на Франция, смятана за фаворит на европейското първенство? Предстои да видим наесен.

Отсега е ясно само, че „Петлите“ имат реален шанс да вдигнат купата, но първата политическа сила на изборите на 11 юли ще е далеч от 121-те депутати, които й осигуряват мнозинство. 

Затова още преди финалите е ясно - европейското ще завърши с шампион, но изборите няма да донесат нов месия.

Тепърва ще се гради отбор, който да вдига политическия имидж на държавата, но и да ни върне достойното място в евротурнирите. 

Ако, разбира се, мечтаем отново да бъдем четвърти в света, а не да затвърдим четвъртата позиция в квалификационната група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай