МВР трябва да използва 100 000 частни охранители

МВР трябва да използва 100 000 частни охранители | StandartNews.com

БСП използва сигурността на хората за политиканстване

Няма причина за отстраняването на Бъчварова, реформата й е героизъм, казва Маноил Манев

БСП призова за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради престъпността у нас.

Имат ли основания претенциите на левицата, могат ли да бъдат спокойни хората у нас и как върви реформата във МВР? "Стандарт" потърси отговорите от депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Той е завършил Академията на МВР, специалност "Национална сигурност". Работил е повече от 15 години в системата на МВР и Министерство на правосъдието.

- Г-н Манев, от БСП дойде поредният призив за оставка. Този път обаче е насочен към вътрешния министър Румяна Бъчварова, а причините са престъпността в страната, новият Закон за МВР и бежанският поток. Как приемате подобно искане?

- Това искане на БСП е на 100% неоснователно. Не може заради един случай (стрелбата срещу Митьо Очите - б.р.), който, разбира се, не подценявам, да искаш оставката на министър и екип в момент, в който правят генерална промяна в МВР. Това не е държавническо поведение и не е нормално отношение с мисъл за бъдещето и за сигурността на страната.

- А застрашена ли е сигурността у нас?

- Генералните изводи за сигурността в страната, които се правят от БСП, са меко казано политиканстване и демагогия. Те говорят за цялото състояние на сигурността в страната, изваждайки от контекста един инцидент. Няма как да се правят подобни генерални изводи. Проблемът със сигурността е въпрос на усещане. Сигурността е чувство. Идеалната формула за сигурност във всички учебници е

да затвориш един човек в бункер 50 метра под земята

със сто човека охрана и там нито външно влияние, нито нещо ще му пречи. Но това е неприемливо и няма как да стане. Така, че когато говорим за усещания, не можем да правим обобщени изводи. Каква е сигурността в страната?! В село Х на някой човечец са му откраднали последната кокошка и за него сигурността в страната е в отвратително състояние. На човек У обаче са му намерили открадната кола и са му я върнали, тогава сигурността я има. Трябва да признаем, че ситуацията у нас и около нас е сложна и се променя всеки ден. Да, когато насочиш усилията към това МВР, ДАНС да се борят с контрабандата и така ограничаваш организираната престъпност, то от нея отпадат елементи, които започват да се занимават с битови престъпления. Но да излезеш от трибуната на Народното събрание и да обясняваш колко е застрашена ситуацията, трябва да го правиш от гледна точка на държавник и специалист. Лошото е, че някои политици нямат държавническо отношение и не си дават сметка, че с изявите си рушат авторитета на МВР. Личният състав на МВР - тези хора, които са на улицата и са по кабинетите, работят освен заради материалните си блага, но и заради надъхването, желанието да се справиш. Ако вземеш на тези хора и усещането, че вършат нещо полезно с непремерени и нереални изказвания, то рушиш сектора и това не е полезно. Тук е мястото да кажа, че уважавам усилията на министър Бъчварова да промени сектора сега. Това граничи с героизъм.

- А когато говорим за новия закон, то как ще коментирате напрежението сред самите униформени за отнетите им социални придобивки?

- Аз съм работил в МВР повече от 15 години, като съм тръгнал от най-ниско ниво. Знам колко е важно да имаш своя допълнителен порцион - работиш през нощта, не винаги имаш къде да се храниш. Но отново казвам, че проблемът е това, че постоянно някой знаещ и можещ ти обяснява колко си некадърен, корумпиран. А в системата на МВР има усещане за цялост и единност. Когато казваш полицаите - то го приемат всички.

- В миналото ли останаха престъпните групировки, както увери силовият министър?

- Донякъде министър Бъчварова е абсолютно права, че

тези престъпни групировки са в миналото

Групировките са в миналото, но има опити на групички да връщат едни стари години. Това няма как да стане!

- Ако се върнем към стрелбата срещу Митьо Очите, то по какъв начин концентрираните усилия на МВР към този случай, оставят празнина при други проблеми?

- Ето тук идва новият Закон за МВР. Ако разрешим връщането на пенсионирани служители на охранителни функции в МВР - пазач на РПУ, складове и освободим действащите служители с такива охранителни функции, то ще ги изкараме именно по селата и няма да има отражение. Според мен дори трябва да се разреши и ротация на служителите, тоест от една дирекция да работят в друга дирекция, например от 5-то РПУ да отидат за един месец в Смолян. Има една милиционерка поговорка - "чужди село лесно се командва". Това е така, защото на чуждото място нямаш ангажименти.

- Какво предвижда новият закон за частната охранителна дейност?

- Все още е рано да го обсъждаме, защото проектът е в Министерски съвет. Но трябва да уверя, че правенето на такъв закон е много полезно и чакано нещо за сектора.

- Защо е необходим този закон?

- МВР трябва да промени отношението си към частната охрана. В България има между 60 и 100 хиляди частни охранителни, официални. Те могат да бъдат използвани максимално от вътрешното ведомство, да покриват сектори, дори и за битовата престъпност по селата. Вижте Франция - в охраната на европейското първенство по футбол са включени максимален брой частни охранители. Работят на терен, заедно с полицията. Сега ние нямаме такава практика. При нас е - има и МВР, има и частни охранители. МВР трябва да ги контролира и до там. А МВР може да ги използва. Не можем да игнорираме 100 хиляди души. А и задачата е една и съща - сигурността на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай