МВнР привиква посланика ни в Бразилия за Боевски

МВнР привиква посланика ни в Бразилия за Боевски | StandartNews.com

София. Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов се завръща в България за разяснения по случая с освобождаването на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Ивайло Кашканов пред бТВ.

От МВнР са категорични, че от март месец, когато е бил освободен българинът, досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата мисия в Бразилия.

Кашканов прочете официалното изявление на МВнР относно освобождаването на Гълъбин Боевски, според което то е „суверенно решение на бразилските власти" и е „израз на хуманно отношение" към затворника. „МВнР научи за освобождаването едва вчера, което буди сериозни въпросителни за работата на българското посолство в Бразилия", се казва още в краткото официално съобщение.

По думите на Кашканов, заедно с Гълъбин Боевски бразилските власти са освободили още 17 затворници от различни националности, но все още няма информация дали сред тях има и други българи. Когато Боевски беше задържан, в бразилските затвори имаше още 30 българи, излежаващи присъди за наркотрафик.

Говорителят на служебния кабинет Ивет Добромирова категорично заяви пред bTV, че нито като премиер, нито като външен министър, Марин Райков, който съвместяваше двете функции, не е получил информация за освобождаването на Гълъбин Боевски. „Марин Райков не е бил информиран по този казус нито официално, нито неофициално", подчерта Добромирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай