МС одобри близо 1 млн. лв. за проучване на подземни богатства

МС одобри близо 1 млн. лв. за проучване на подземни богатства | StandartNews.com

София. Близо 1 млн. лв. за проучване на подземни богатства отпусна правителството. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета и уточниха, че в общините Кирково и Златоград ще бъдат направени инвестиции за над 960 хил. лв. Кабинетът одобри издаването на три разрешения за проучване на възможностите за добив.

„СИЛИКО-07 ЕООД" получи разрешение за срок от три години за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Русана". Теренът е разположен в землищата на селата Бенковски, Горски извор, Дедец, Добромирци, Загорски, Здравчец, Коялоба, Козлево, Пресека, Първенци, Шипок, община Кирково, и на Златоград, област Смолян.

Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателните работи е 963 хиляди лв., а сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 96 300 лв.

Има и още две разрешителни са за строителни материали - за срок от по една година на „МЛ-Консулт-2009" ЕООД и „ПСТ Плевен" ЕООД. Дружествата ще проучват площите „Пладнището" и „Маркова могила-3", намиращи се в област Плевен. Общият размер на инвестициите за срока на разрешенията е над 47 хил. лв. За опазване на околната среда и рекултивация са предвидени близо 5 хил. лв.

В резултат на предоставянето на разрешенията ще бъдат привлечени инвестиции в търсенето и проучването на подземни богатства и ще бъдат създадени нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал в общините, посочва се в мотивите за решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай