МРРБ отговори на "Промяната" след писмото

По-рано днес от ПП публикуваха документ за "допълнителните средства, поискани от Караджов"

МРРБ отговори на "Промяната" след писмото | StandartNews.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговори на обвиненията на "Продължаваме Промяната". По-рано днес от ПП публикуваха документ за „допълнителните средства, поискани от Караджов". 

ВИЖ ОЩЕ: ПП отвърна на Караджов, показа ключово писмо

Ето и позицията на МРРБ, изпратена до медиите:

"Във връзка с разпространеното от „Продължаваме промяната“ днес писмо на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов във връзка с проекта на Решение на Министерския съвет за одобряване на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 г. изразяваме следната позиция:

Още от първото изречение на писмото на вицепремиера Гроздан Караджов до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев се разбира, че писмото е част от регламентираната в нормативната уредба съгласувателна процедура по приемане на решения на Министерския съвет.

Вицепремиерът Караджов не предлага, а предупреждава, че с проекта се отваря „дупка“ от над 3,9 млрд. лв. по бюджета на МРРБ.

Формиралият се недостиг е за текущ ремонт и поддръжка, за нормалното изпълнение на които до края на годината са необходими 2,784 млрд. лв., и за основен ремонт и изграждане на инфраструктурни обекти с необходими 1,161 млрд. лв.

Тук се включват следните дейности:

50 млн. лв. за увеличаване на капитала на Фонд „ФЛАГ“ ЕАД. По предложение на Министерството на финансите МРРБ е включило средствата в разчетите по актуализация на Бюджет 2022 г.;180,7 млн. лв. недостиг за разплащане на остатъка от 50% по решението на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа;20 млн. лв. за възлагане по предстоящи за сключване споразумения към договорите за поставяне на пътна маркировка и знаци;172,5 млн. лв. за изпълнени и сертифицирани дейности по възлагания от 2020 г. и 2021 г. в изпълнение на решението на Народното събрание;Близо 1 млрд. лв. за разплащане на дейности, възложени 2020 и 2021 г, които ще завършат през настоящата година в изпълнение на решението на Народното събрание;412,7 млн. лв. за одобрени и възложени нови задания и предстоящи задания за 2022 г. за текущ ремонт и поддържане и ограничителни системи, съгласно споразумения от 2022 г.;998,7 млн. лв. нови дейности по възложени ремонти с технологични проекти през 2022 г. по споразумения от 2022 г.

1,161 млрд. лв. за основен ремонт и изграждане на инфраструктурни обекти включват необходимите средства за разплащане през тази година за дейностите по участъците от АМ „Хемус“, по които се изпълняват или до края на годината ще започнат строително-монтажни работи, участъците Видин – Макреш, Макреш – Монтана и двете отсечки от пътя Мездра – Ботевград, укрепването на свлачища по инхаус договора с „Автомагистрали“ ЕАД, които също са от предходни години. В сумата са включени и евентуално необходимите средства за лот 3.2 на АМ „Струма“ и АМ „Русе – Велико Търново“ при евентуално сключване на договори с избраните изпълнители до края на годината, и средствата по сключените вече договори за тунела под Шипка.

Тези 3.9 млрд. лв. не са поискани допълнително от вицепремиера Караджов за изненада на партньорите, както те се опитват да внушат. Тези 3.9 млрд. лв. са искане на депутатите в съответствие с решението на Народното събрание. Министърът на регионалното развитие и благоустройството е само формален вносител по закон. Ако членовете на „Продължаваме промяната“ имат въпроси по тях, следва да ги отправят към народните представители.

Вицепремиерът Гроздан Караджов благодари на колегите си от „Продължаваме промяната“ за това, че показаха, че от негова страна никога не е спирана процедурата по актуализацията на държавния бюджет за 2022 година".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай