Четвъртък,

Може ли Нинова да бави мандата? Присъдата на Борислав Цеков

От: СТАНДАРТ -
17586
Може ли Нинова да бави мандата? Присъдата на Борислав Цеков
A
A
A

Може ли Корнелия Нинова да бави мандата за съставяне на правителство до 15 август, както иска соцлидерката? И какви са последствията от това? Отговор на тези въпроси даде конституционалистът д-р Борислав Цеков в интервю за НоваНюз.

По думите му ден-два след днес може да има толеранс от седемдневния срок за връщане на мандата. "На третия етап процедурата се ускорява. В правото има базисен принцип - когато нещо се дължи без изрично посочен срок, се дължи веднага. Има критерии, по които се определя разумен срок. В случая не може да е повече от 7 дни, както е при двата предишни мандата", подчерта топ юристът.

Според него ако днес или в следващите два-три дни БСП не посочи кандидат-премиер, президентът би следвало, спазвайки Конституцията, да прогласи мандата за неуспешен.

"След това да разпусне НС и да насрочи нови избори до два месеца. Партиен произвол е задържането на мандата извън срока", обясни той.

Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР може да се тълкува така, че предният ръководител все още е на поста си. Трябва да се възстанови Иван Иванов. Ще бъдат недействителни решенията, взети с решаващия глас на председателя, коментира още д-р Борислав Цеков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички