Москов: Отсъствието на Борисов е използвано за прокарване на лоши практики

Москов: Отсъствието на Борисов е използвано за прокарване на лоши практики | StandartNews.com

Манолова, ако може, по-тихо за болниците

София. "Отсъствието от страната на силния човек в ГЕРБ – премиерът Борисов, е било използвано за прокарването на лоши практики", заяви от ефира на бТВ здравният министър доктор Петър Москов във връзка с пропукването на коалиционните отношения заради промените в пенсионното осигуряване.

"Решението за промените в осигурителната система бяха взети докато Бойко Борисов беше в Брюксел за среща на върха на ЕС. Владислав Горанов бе министърът, който най-силно се застъпи прокарването на решението", каза още той.

"Съставянето на това мнозинство беше с цената на компромиси. Идеята беше ДПС да бъде изолирано от механизмите на властта. И затова нарушаването на споразумението е във вреда на това България да направи конкретни крачки в бъдещето, изрази мнение Москов.

Според Москов правителството ще остане стабилно до момента, в който се взимат решения по механизмите, които са установени между коалиционните партньори, всяко друго нещо дестабилизира държавата. "Ако не сработи мнозинството, аз ще се оттегля", направи заявка Москов, като няколко пъти подчерта, че всяко едно решение трябва да е публично и да се взима след обсъждане, а не за един уикенд или под синдикален натиск. 

По повод данните на Инспектората на здравното министерство, които той изнесе по време на парламнарния контрол в петък Москов каза: "За "Лимончо" и "Портокалчо" пише в документи на болници и това показва колко далеч сме стигнали. Срещу имената на половината пациенти пише, че те са приети с химикалка. Пред прокуратурата трябва да се обясни каква разменна форма е тази химикалка", заяви здравният министър.

"По този начин се източват нашите пари - през "Лимончо", "Портокалчо", "Индиана Джоунс" и химикалки. Нека прокуратурата да направи проверка и да види какви химикалки носи пациентът, каква е била диагнозата му, какво му е направено", призова Москов и увери, че цитира реално съществуващи документи. "Ако това не компрометира разследването на прокуратурата, ще имате пълния набор от този документ", обеща на бТВ той.

"Тези хора са назначавани от тях, така че г-жа Манолова, ако може, малко по-тихо", обърна се той към социалистката, която преди дни го репликираше в пленарна зала, че не говори с конкретни имена.

"Здравно неосигурените да почнат да се осигуряват, иначе ще ползват само ясно дефиниран спешен пакет. Останалите ще имат базов пакет, така че всеки здравно осигурен ще може да се лекува от всичко, което ни разболява и от което умираме", каза Москов. 

"За част от тези хора, които ме обвиняват, че правя апартейд, сигурно ще ви покажа, как са взимали пари за ромска интеграция. Може да има съвпадения", предупреди Москов. По думите му, държавата трабвя да влезе в гетата, за да реши проблемите там. "В центъра на гетото трябва да има полицейски участък и здравна служба", посочи Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай