Монтана - градът с грижа за хората

Чист въздух и осветени булеварди радват местните жители

Монтана - градът с грижа за хората | StandartNews.com

Чист въздух и осветени булеварди радват местните жители

Площад "Жеравица"

Хората разпознават Монтана по фонтаните и Чипровския килим на площад "Жеравица". Тези символи на движението и традицията имат нов живот. Реконструкцията е направена през последните две години. Композицията на Чипровския килим с площ от 1500 кв. м. е възстановена в първоначалния й вид от началото на  60-те години на миналия век. Фонтаните имат нова визия и са атракция за жителите и гостите на Монтана. Водните стълбове са с различна височина и форма и възпроизвеждат впечатляващи светлинни ефекти. 
Площад "Жеравица" е с подменена  настилка с площ от  21 400 кв. м. ново осветление със 120 LED лампи, с кътове за отдих и пейки, с 3 000 кв. м.  зелени и цветни площи, с 40  кипариса. Проектът е  финансиран с 5,3 млн. лева от държавния бюджет. Още 1,2 млн. лева са инвестирани от общината.

Храм "Свети Дух"

 "Храм се строи с много търпение и любов", каза през  далечната 2007 година Видинският митрополит Дометиан и направи първата копка за строежа на черквата. Днес, 16 години по-късно, жителите и гостите на Монтана имат още едно духовно средище. Храмът е съграден със средства на община Монтана.  През последните години се заделят по 250 000 лева за стенописи. "Свети Дух" е на площ от 1088 кв.м. Наосът събира 600 души. Второто ниво е за църковен хор. Камбанарията е висока 23 м.


Там е най-новият парк на Монтана с площ 14 032 кв.м. Той свързва големите квартали -  "Плиска" и "Младост" с централната градска част. Алейната мрежа е  подчинена на географските посоки и каноните на църквата. Композицията е от два пресичащи се кръста. В средата им са зоните за отдих и три фонтана.
 
Читалище "Разум 1883"

Сградата на най-старата културна институция - читалище "Разум 1883" е с нов облик. Повече от век това е място за духовно развитие и творчество на граждани от различни възрасти. Спомените на десетки поколения са свързани с нея. Днес сградата  отговаря на съвременните стандарти, озвучение, акустика, осветление, отопление и безопасност. Това е най-големият проект в културната инфраструктура, финансиран с европейски средства. Цялостната реконструкция е на стойност  2 156 000 лева. Обновената концертна зала има 285 места, климатизирана е и разполага с модерна озвучителна техника. През тази година общината закупи нов концертен роял.

Зелени инвестиции

Едно от големите постижения е проектът за подобряване качеството на въздуха.  Монтана е сред шестте града в страната, в които се изпълняват мерки за чистотата на въздуха. Безвъзмездната помощ е на стойност 9,6 млн. лв. по програма "Околна среда". 

Ефектът от направеното достига до всеки жител на общината. 3286 домакинства  получиха безвъзмездно нови отоплителни уреди. Те са по-екологични и с използването им се намаляват вредните емисии. 

Община Монтана кандидатства за шест електрически автобуса и изграждане на осем зарядни станции по Националния план за възстановяване и устойчивост. Автобусите са за градските линии. С тези мерки се изпълнява стратегическата цел за подобряване чистотата на въздуха и създаване на по-здравословна среда на живот.
 
Икономично и светло

Над 18 000 са новите енергоспестяващи осветителни тела на улиците в Монтана. Модернизацията създава комфорт и намалява използваната електроенергия, което е един от факторите за опазване на околната среда.

Инсталирани са соларни лампи в парковете "Свети Дух" и "Слънчева градина". Нови  46 стълба с LED лампи осветяват нощем булевард "Генерал  Арнолди". Енергоспестяваща е и мрежата, направена след основния ремонт на  ул. "Веренишка". Такава е планирана и за  площад "Жеравица". 

Община Монтана кандидатства за средства по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за уличното осветление, което ще е изцяло с LED лампи.

Ремонти и паркинги 

Поддържането на уличната мрежа е постоянна задача на общината. За последния мандат са ремонтирани 14 улици с обща дължина 10 км и тротоари с площ 12 000 кв.м. Подменен е водопровод с дължина 4 км. В програмата за следващите четири години са планирани ремонти на поне 10 улици. 

Изградени и ремонтирани са 23 паркинга с площ 19 000 кв.м. През тази година приоритет в строителната програма са именно паркингите и околоблоковите пространства. Паркоместата са увеличени с 500.

Социални услуги

Достъпът до социални услуги е по-лесен след откриването на фронт - офис. Той е създаден  по проект на община Монтана, финансиран от програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е да подкрепи реформата в системата и да се осигури равен достъп на всеки гражданин.

Монтана е сред водещите общини в страната по развитие на социалните услуги. Поддържат се  21, насочени към деца и възрастни хора в риск. 350 души ползват услугите на домашния социален патронаж, толкова са и хората, които всеки ден получават обяд в диетичния стол. Работи дневен център за деца и младежи с увреждания, център за обществена подкрепа на семейства в риск, пет са центровете за настаняване от семеен тип, където живеят 74 деца и младежи с различни проблеми. Има защитено жилище за хора с ментални нарушения, комплекс за социални услуги с кризисен център, детски център за застъпничество "Зона ЗаКрила". За възрастни хора с психични проблеми работи защитено жилище. Има център за временно настаняване на бездомни. В село Горна Вереница се намира единственият в общината дом за възрастни хора. Община Монтана работи по програми, чрез които осигурява асистенти на хора в домовете им.

Спортен център

Монтана е признат спортен център в България. Част е и от световна мрежа, обединена от усилията на много хора за развитие на спорта и качеството на живота в градовете.  Монтана е  добър пример за разработване и прилагане на спортна политика. 

Близо 3000 деца тренират редовно в школите на 28-те спортни клуба по волейбол, баскетбол, лека атлетика, футбол, борба класически стил, джудо, самбо, карате, кикбокс и муай тай, бойни спортове, парашутизъм, тенис на маса, стрелба, конен спорт.

Спортната база се поддържа и обновява като се използват всички възможни източници за инвестиции  - местни, национални, европейски. В Монтана се изгражда младежки център с открито игрище за тенис, бадминтон, пикелбол, падъл. Там ще има бoулинг зала с две писти и тя  ще е единствената в Северозапада.

Амбицията на общината е през следващите 4 години в Монтана да има многофукционална спортна зала за 3000 зрители.


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай