Сряда,

Модернизацията на армията важна и за икономиката

От: Администратор -
A
A
A

Одобрените от правителството три стратегически проекта за модернизация на бойната авиация и на военноморските сили са важни и за армията, и за икономиката на страната. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БНР. Става дума за придобиването на нов многоцелеви изтребител, за двигателите на сега експлоатираните МИГ-29 и за строежа на 2 бойни кораба.

"Трябва да призная, че съм длъжник към Сухопътни войски - ще направя всичко възможно и техните проекти да намерят одобрение и място в новата бюджетната рамка", подчерта Ненчев.

"Много силно съм обнадежден от подкрепата, която получих от стана на министър-председателя, от страна на финансовия министър, и, разбира се, от всички колеги", допълни военният министър, според когото това е една историческа стъпка, даваща увереност на хората, свързани с българската армия, тъй като въпросните проекти, които са необходими, ще се реализират в годините.

"Преговорите вече са стартирали", допълни министър Ненчев относно многофункционалния самолет и поясни:
"В проекта сме внесли три предложения, като се надявам в най-кратки срокове проектите да влязат в Народното събрание, след което вероятно още следващата седмица ще започна консултации с всички парламентарни групи, за да поискам тяхната категорична подкрепа. И се надявам в рамките на месец май те да бъдат одобрени от Народното събрание, за да влезем в конкретика".

"Ако инвестираме в българската икономика 820 милиона лева и поемем ангажимент за поддръжката на тези два многофункционални патрулни кораба, би било чудесно както за българската икономика, така и за въоръжените сили", добави министърът на отбраната.

Николай Ненчев обясни още, че гаранциите за осъществяването на трите проекта ще произлизат от подписите на финансовия министър и от решението на Министерски съвет, като изключи евентуално тяхно спиране заради усложнения в икономическата или политическата обстановка в страната, тъй като "те са разпределени съответно в годините - надявам се, че финансовата тежест няма да бъде чак толкова голяма".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички