Младите и висшистите предпочетоха ГЕРБ

Младите и висшистите предпочетоха ГЕРБ | StandartNews.com

Симпатизантите на Местан изпревариха червените в селата, левите са 65+

До 35-годишен, с висше или средно образование, работещ - това е профилът на най-масовия гласоподавател за ГЕРБ. Така партията на Бойко Борисов печели симпатизанти сред активната част от българите. Включително и вота на най-младите избиратели, отишли до урните - тези между 18 и 25 г. Всеки четвърти от тях е пуснал гласа си за ГЕРБ.
Сериозна подкрепа от младите получава и ДПС - 20%, сред гласувалите до 25-годишна възраст и също 20% сред тези между 26 и 35 г. Новият политически играч - "България без цензура" (ББЦ), също е успял да привлече вниманието на младите, като се нарежда на трето място с 15% сред гласувалите до 25 г. и 13% - между 26 и 35 г.

В същото време БСП отчита сериозен отлив на гласове сред младите и по този показател се нарежда на четвърто място след ББЦ. Червените най-силно са били подкрепени от хората над 65 години - 36% от тях са избрали БСП. Други 24% от хората над 65 г. са пуснали бюлетина за ДПС. Столетницата обаче отстъпва лидерска позиция във възрастовата граница от 56 до 65 г., където отново на първо място се нарежда ГЕРБ. Така двете партии си разпределят гласовете на пенсионерите - БСП с 33% и ГЕРБ с 25%.

Вотът на ромите пък отива основно при ДПС и БСП, съответно с 38,3% и 27,3%. За тези две партии са гласували и най-много хора с основно и по-ниско образование.

Висшисти и хора със средно образование са с най-голям дял сред подкрепилите партията на Борисов - съответно 33,5% и 32%. В електората на ББЦ на първо място са хората със средно образование - 12,5%, а за Реформаторския блок са гласували най-вече висшисти.

ГЕРБ в най-голяма степен е привлякла подкрепата на работещите хора - 36% на пълна заетост и 28% на непълен работен ден. Студентите също са гласували на първо място за партията на Бойко Борисов - 26,9%, а на второ място са предпочели ББЦ - 15,4%. ДПС печели гласовете на домакините - 41,6% и на безработните - 34,9%.

Изненадата в тези избори е, че хората от селата най-масово са подкрепили ДПС (36%). Така БСП отчита сериозен срив сред електората си в малките населени места, като отстъпва позиции не само пред ДПС, но и пред ГЕРБ.

Столичани пък са гласували основно за ГЕРБ - 39,1%, на второ място - за БСП с 18,4% и на трето - за Реформаторския блок с 14,3%. В големите градове хората отново са предпочели ГЕРБ - 36,5%, след което 17,1% за БСП и на трето място ББЦ - 12,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай