Събота,

Младежите в БСП: Партията има нужда от нови програма и председател

От: Агенция Стандарт -
214
Младежите в БСП: Партията има нужда от нови програма и председател
A
A
A

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на БСП”. Това се казва в Резолюция, приета единодушно от Младежкото Обединение в БСП. Според младите социалисти спешно трябва да започне дискусия за приемане на нова програма на БСП. Участието на левицата в настоящето управление не бива да оставя на заден план състоянието и проблемите пред БСП - категорични са младите хора. Според тях неравенствата, доходите, борбата с корупцията и опазването на околната среда, са част от темите, които трябва да бъдат във фокуса на една лява партия.

“БСП допусна фундаментални грешки на политическо ниво още на 4-ти април и оттам нататък спиралата на лошите резултати стана неизбежна”. Това е сподели пред присъстващите в залата Крум Зарков. По думите му БСП не може да бъде партия-балансьор, защото винаги ще се намери някоя нова формация, която не носи тежестите на минали управления и ще бъде по-предпочетена. "България има нужда от голяма лява партия, не от малка националистическа формация"; заяви Крум Зарков. Изказването му беше подкрепено от цялата зала с аплодисменти.

На заседанието на младежката организация присъства и членът на Изпълнителното бюро на партията Борислав Гуцанов. Изказването му, че Корнелия Нинова е дала шанс на младите, предизвика бурно недоволство сред присъстващите. “Чудим се ние в една и съща среща ли участваме“, възмути се член на ръководството на МО. Младите социалисти бяха категорични, че за последните 2 години Корнелия Нинова се е срещнала с тях веднъж и без никакъв резултат. От трибуната бе зададен въпрос защо Гуцанов не е изключен от партията, след като от него свали доверие лично председателят на партията. Представител на Младежкото Обединение във Варна пък попита защо са сменени тихомълком младежите, които да делегати на 50-тия конгрес.

Според Габриел Вълков, международен секретар на Младежкото обединение в БСП ръководството на партията трябва да бъде в постоянен диалог с младежите в БСП, ако иска да се постигне успех вбъдеще. По думите на друг Станислав Стоенчев, който е представителят на МО в ИБ, голяма част от младежите на БСПса работели само за една кампания - тази на президента Румен Радев. “Ръководството на БСП направи едни и същи грешки по време на трите избора, през които преминахме. Всеки път предупреждавахме какво ще се случи, но така и не бяхме чути, затова и БСП няма свои представители в парламента от няколко области”, заяви Мартин Жлябинков, член на МО от Перник. Според колегата му от Добрич Десислава Трифонова, ако БСП продължава така, скоро няма да може да мине дори бариерата за влизане в парламента, затова е време за промяна. 

“За мен е важно да разбера при едни извънредни избори за парламент как ще излезем да агитираме хората, когато вече не сме в опозиция, а част от това управление, където виждаме, че част от нашите основни политики, които защитаваме, няма да бъдат приети”, заяви Николай Николов, представител от София. Евродепутатът Цветелина Пенкова също се включи в дискусията, като заяви, че БСП е далеч от прогресивното и, че едноличното лидерство отдавна е остаряла концепция. Според Мирела Кичукова, член от Стара Загора, във време на кризи (здравна, икономическа, социална) ако е вярно, че в НС има внесени 28 законопроекти и от тях нито един не е на БСП. Къде е БСП? И когато социалната пенсия е 170 лв., социалните пенсии за инвалидност са на обидно ниски нива, то къде е нашата партия в цялата картина? Дискусията по всички теми продължи няколко часа. Трима бяха представителите на централното ръководство в лицето на Борислав Гуцанов, Катя Георгиева и Георги Свиленски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички