Събота,

Митрополит Антоний с разкритие за искрите между църквата и Петков

От: СТАНДАРТ -
1825
Митрополит Антоний с разкритие за искрите между църквата и Петков
A
A
A

Напрежение между църквата и кабинета все пак има. И то е заради липсата на диалог и подкрепа от страна на държавата към БПЦ. Това стана ясно от интервю на западно и средноевропейският митрополит Антоний по бТВ. Основният въпрос в него бе защо Светият синод не изпрати делегация в Йерусалим, за да вземе Благодатния огън, след като правителството предостави самолет за мисията.

ВИЖ ОЩЕ: Две версии защо няма да вземем Благодатния огън от Йерусалим

Няма диалог между българската държава и българската православна църква, разкри митрополит Антоний.

„Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са потребители на промишлен ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни владиката. 

„Аз присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, каза още той. По думите му към днешния ден няма отговор от изпълнителната власт на тази молба.

„И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен и градивен в полза на нашето общество“, отбеляза митрополит Антоний.

Той коментира въпроса защо въпреки желанието на премиера Кирил Петков среща между него и патриарх Неофит не се състоя.

По думите на митрополита среща между премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по начина, по който би трябвало да бъде направена – с официално писмо с конкретни теми, които искат да бъдат обсъдени както държавата, така и църквата.

„Аз мисля, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.

„Българската православна църква е една от институциите, която е оказва благоприятно и ползотворно влияние върху нашето общество, защото наистина живеем във времена, които наистина са особено трудни“, каза още митрополитът.

Той обясни, че тази година Благодатният огън не се пренася от Йерусалим заради ограниченията, които самата държава Израел налага за честванията на Възкресение Христово. „Ограничен е достъпът до самия храм, който поставя много въпросителни, на които ние нямаме конкретен и сигурен отговор. И именно заради това Светият синод на българската православна църква благоразсъди Благодатният огън се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите“, обясни митрополита.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички