Две версии защо няма да вземем Благодатния огън от Йерусалим

Какво е истинската причина?

Две версии защо няма да вземем Благодатния огън от Йерусалим | StandartNews.com

Благодатният огън за Възкресение в храмовете тази година ще е миналогодишният. Светият синод на Българската православна църква реши и тази година да не изпраща делегация, която да донесе свещения пламък. Той слиза чудотворно от небето само на Великден. Така втори път след 2020 година, няма да изпратим делегация.

ВИЖ ОЩЕ: Митрополит Антоний с разкритие за напрежението между църквата и кабинета

Правителството предостави правителствения самолет, за да може българската делегация все пак да отиде до Йерусалим, но църквата прецени, че това няма да се прави. Официалната причина, посочена от Синода, е: "неблагоприятни обстоятелства”.

Какво означава това? Две са версиите защо няма да получим Благодатния огън. Първата е на БПЦ. Според Синода неблагоприятните обстоятелства са свързани с ограничителните мерки в Йерусалим. „Йерусалимският Патриарх е молил властите в да премахнат ограниченията за броя вярващи, които ще присъстват на Велика събота в храма”, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Но мерките остават.

Заради COVID-ограниченията преди 2 години нашата делегация изчака Благодатния огън на летището в Израел. Ловчанският митрополит, който не веднъж е вземал Благодатния огън от Йерусалим, заяви че има и други причини, но отказа да коментира. По всяка вероятност след тях е ситуацията в Украйна.

 „Така е взето решението, в ситуацията, в която се намираме днес, живеем оскъдно, да не се ходи до Божи гроб, но Бог е вечно съществуващ, той винаги е между нас и в сърцата ни, и се намира и в храмовете, той ще бъде предаден на миряните, за благодат и благополучие“, коментира отец Георги Георгиев.

Политическо обяснение на ситуацията обаче даде журналистът Горан Благоев, който повече от 15 години следи църковните процеси. Той сега е част от партията на Цветан Цветанов.

Благоев припомни, че Светият синод отказа среща на патриарха с премиера Кирил Петков. "Има едно подозрение в църковните среди, че едва ли не Синодът не гледа с добро око на сегашното правителство”, каза Благоев.

Благодатният огън от миналата година се съхранява в Синодалния параклис в София, Врачешкия манастир и още няколко места в страната. В Градешкия манастир „Св. Йоан Предтеча" са съхранили благодатния огън от миналата година. Служителите в храма казват, че не трябва да се фокусираме в самото пренасяне на светинята, а във факта, че Бог ни се явява чрез нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай