Митов: Въпросът за визите за САЩ не може да виси

Митов: Въпросът за визите за САЩ  не може да виси | StandartNews.com

Въпросът за визите за САЩ не може да продължава дълго време да е в това състояние, обясни външният министър Даниел Митов пред журналисти в Министерски съвет.

По думите му темата не може да продължава да виси.

Като граждани на ЕС българите трябва да имат същите права като останалите страни, които са включени в безвизовата програма на САЩ, настоя той.

Митов напомни, че Канада вече направи стъпки за облекчаване на визовия режим за румънските и българските граждани. Предстоят още разговори, така че да отпадне визовият режим. Същото трябва да се случи и със САЩ, категоричен е Митов.

Въпросът за визите е сложен, той зависи и от американското законодателство. "Ще се постараем да направим така, че гражданите да имат по-ясна представа от начина, по който се попълват заявленията и да не се получават откази", посочи Митов. Това е едно от изискванията на американската страна. Отказът на визи в момента е 15%.

България през годините по никакъв начин не е представлявала заплаха. Митов изтъкна, че няма данни за нито един български граждани, който да участва на страната на "Ислямска държава" или други терористични организации.
"Сътрудничеството ни в областта на отбраната и сигурността е най-силно и те това го знаят прекрасно", каза външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай