Митов: Ще помогнем на Македония за бежанския проблем

Митов: Ще помогнем на Македония за бежанския проблем | StandartNews.com

България ще помогне на Македония за справяне с бежанския проблем, но контролът върху границите е наше задължение. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи на България Даниел Митов, който присъства на годишната посланическа конференция в Скопие, Македония.

„Очевидно е, че бежанският натиск става все по-голям. Той засяга всички ни и трябва да се изработи единен подход и да си сътрудничим. Сътрудничеството на митническите ни служби трябва да е на необходимото ниво. Засилен е контролът и по българо-турската граница и по другите гранични пунктове. Когато има криза, нормално е България усилено да контролира територията си като една суверенна държава", коментира външният министър. И изтъкна, че България също има нужда от такава помощ, но важно е да се осмислят и нуждите на съседните страни.

„България ще подкрепи Македония в търсенето на логистична и финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск. Миграционният натиск засяга всички, и страните-членки на ЕС и страните-кандидатки за членство", каза още Митов.

„При нас също има хиляди бежанци и ние сме част от разговора как солидарността на ЕС да се прояви на практика. Ние сме една от първите държави, които поемат бежанци. Те не са малко и не мога да се съглася с твърдението, че бежанците не са третирани добре от граничните полицаи или в бежанските центрове в България. Това е по-скоро в сферата на спекулациите", обясни външният министър, цитиран от "Фокус".

„Вярваме в солидарността и равнопоставеността да се приложат", каза още Митов. И припомни, че страната ни е изпратила помощ за Македония след наводненията в Тетово. „Трябва да си помагаме, когато природата не е благосклонна", добави българският външен министър.

България и Албания подкрепят Македония по пътя и към ЕС и НАТО, каза от своя страна министърът на външните работи на Република Македония Никола Попоски.

"Тази година имаме честта на Съвета на посланиците в Македония да присъстват министрите на външните работи на България и Албания. Това е свидетелство за добрия дух на добросъседство и е ясен сигнал, че двете държави подкрепят Македония по пътя й към ЕС и НАТО", обясни той.

„Тримата министри приехме съвместна декларация и се договорихме тези срещи да бъдат честа практика. Има някои нерационални страхове и съмения в отношенията между България, Албания и Македония, но фактът, че каним министрите на срещата на посланиците в Скопие показва, че нямаме някакви задни намерения. България и Албания ясно заявиха, че нямат намерение да възпрепятстват влизането на Македония в ЕС и НАТО, а имат намерение само да ни помогнат", каза още Попоски. И изтъкна, че България и Албания смятат, че е по-добре Македония да е част именно от ЕС и НАТО. "Тази среща доказва, че духът на добросъседство е изключително важен", категоричен бе външният министър Попоски. И допълни, че се обсъждат възможностите за подобряване на регионалното развитие, пътната и железопътната инфраструктура между трите страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай