Митов предложи засилване на контактите със Словения

Митов предложи засилване на контактите със Словения | StandartNews.com

„Контактите между България и Словения са на отлично ниво – между нашите страни няма открити или спорни въпроси, активизирахме политическия диалог и имаме добро сътрудничество по регионалните въпроси". Това заяви министър Даниел Митов по време на обща пресконференция с вицепремиера и министър на външните работи на Република Словения Карл Ерявец, който е на официално посещение в София по покана на българския си колега.

Акцент в разговора между двамата министри бе двустранното икономическото сътрудничество и начините за увеличаване на търговския обмен. „Словения е важен икономически партньор за България. Пазарите на двете страни имат сходни характеристики, предвидима икономическа среда и нарастващо потребление", коментира министър Митов. Той изтъкна, че с цел допълнително стимулиране на икономическите отношения между двете държави е предложил да бъде възобновена работата на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, както и да бъде подновена дейността на Българо-словенската търговско-промишлена камара, учредена през 2008 г. в София, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

От своя страна словенският външен министър потвърди отличното ниво на политическия диалог между двете страни, който по думите му е добра основа за усилване на контактите и в други сфери. „Задълбочаване на икономическите взаимоотношения и повишаване на годишния стокообмен е основен приоритет в двустранните ни отношения. Проведените разговори между бизнес средите на двете страни и конкретните проекти, които ще бъдат реализирани, са сигурна основа за многократно увеличаване на търговския обмен", посочи в изказването си министър Ерявец. Той допълни, че новооткритото почетно консулство на Словения в България ще улесни контактите с българските институции и икономика. По думите му засилването на икономическите връзки между двете страни ще доведе до откриване на посолство на Словения в София.

Словенският първи дипломат поздрави България за успешното председателство на ПСЮИЕ и Комитета на министрите на Съвета на Европа, като подчерта, че страната ни играе много важна роля в регионален и световен мащаб. „Общата ни цел е стабилизацията и европейската интеграция на Западните Балкани", каза той. Даниел Митов от своя страна добави, че България разчита на активната роля на Словения в регионалното сътрудничество и в ПСЮИЕ, като изрази готовност за споделяне на опит със словенската страна във връзка с предстоящото словенско председателство на Процеса в периода юли 2017 г. – юни 2018 г.

Сред обсъдените теми бяха още миграционната криза, опазването на външните граници на ЕС и сътрудничеството в борбата с тероризма. „Споделяме общи ценности като страни членки на ЕС и НАТО и с общи усилия ще надграждане и задълбочаваме двустранното сътрудничество и в бъдеще", съгласиха се двамата външни министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай